Vrijwilligers gezocht

Broodnodig teelt 70 soorten oude, vergeten granen

HOFSTADE – ZEMST – SCHRIEK – Marc en Lutgart van bakkerij Broodnodig beseffen dat het toekomstig leven van veel mensen enorm beïnvloed zal worden door hoe wij nu handelen. Daarom keren zij in hun bakkerij terug naar de basis en werken ze met zelf geteelde oude graansoorten.

“We beginnen te beseffen dat onze daden gevolgen hebben. Een nieuw tijdperk breekt aan. Het tijdperk van de natuur. Echte rijkdom komt niet uit het hebben van dingen, maar uit de natuur. Een gezonde bodem blijft de grootste uitdaging. Met houtsnippers, zeewierkalk, dolomietenkalk en teenmeel boosten we het grondleven van onze testveldjes. Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest blijven in de kast”

, vertelt Lutgart Lyen.

Bakker Marc zaaide wel 70 soorten oude, vergeten granen op 7.000 m2 veld. “In ons dorp Hofstade, op het Vlinderveld in Zemst, op de Akelei in Schriek en in onze eigen bakkerijtuin”, zegt Marc.
Hij ging op zoek naar oude granen omdat die nog alle kernsmaken bevatten die door de hedendaagse industriële selectie-en teeltmethode opgeofferd zijn aan de productiviteit. “We geloven dat deze granen hét voedsel van de toekomst zijn: voor écht lékker, voedzaam en licht verteerbaar brood.”

Broodnodig is nog op zoek naar vrijwilligers om enkele uren per jaar mee te helpen aan dit lange termijn project.