Swa Loverie – café Sint-Vadde Foto: Joris Herregods

Café Sint-Vadde sluit de deuren na meer dan honderd jaar

Uitbater Swa Loverie (65) is aan zijn laatste week begonnen in Café Sint-Vadde. Het iconische café in Bornem sluit na meer dan honderd jaar de deuren. De hele week lang neemt Swa stilletjes aan afscheid van zijn café. “Ik ga mijn laatste week in. Vrijdag sluit ik af met een klein feestje”, zegt hij.

Café Sint-Vadde is een begrip, zeker bij de inwoners van Bornem en omstreken. Meer dan honderd jaar deed het café dienst als stamcafé voor vele tooghangers. 29 jaar nadat huidige uitbater Swa Loverie het café onder zijn vleugels nam, sluit hij definitief de deuren. “Ik heb er altijd van genoten. Elke dag was anders en elke dag is het plezant geweest”, zegt hij.

Toen zijn ex-schoonouders te oud werden, nam Swa Loverie Café Sint-Vadde over. “Mijn ex-schoonvader wilde dat het café in de familie bleef. Ik zag het wel zitten om de stap te wagen. Ondertussen zijn we al 29 jaar verder en is het tijd om te rusten. Ik ben eigenlijk al op pensioen, maar nu is het voor echt”, legt Swa uit.

Volkscafé

Meer dan honderd jaar deed Café Sint-Vadde dienst als iconisch volkscafé. “Mijn café ligt niet in het dorp, maar daar heb ik nooit hinder van ondervonden. De meeste klanten houden even halt wanneer ze zijn gaan wandelen of fietsen. Andere klanten ken ik al jaren en zie ik telkens weer terugkomen”, klinkt het bij de uitbater.

Sint-Vadde is een authentiek café dat zijn charmes kent. “Ik heb nooit iets veranderd aan het interieur. Ook de naam heb ik altijd blijven behouden”, zegt Swa. “Ik vind het belangrijk dat we de normen en waarden van vroeger levend kunnen houden. In sommige cafés spreken de mensen niet eens meer met elkaar. Bij mij komen de klanten om een gezellige babbel te doen. Of daar probeer ik zelf toch altijd voor te zorgen.”

“Als er geen plaats genoeg is, dan stel ik vaak voor om aan te sluiten bij een andere tafel. Meestal ontstaat er dan spontaan een gesprek of komen oude bekenden nog eens bij elkaar. Wat is er leuker om eens bij te praten op café?”, vraagt Loverie. “De meeste klanten ken ik persoonlijk. Dan komt er eens iemand aan de toog hangen of komt er nog eens een oude bekende op bezoek.”

Icoon

Na meer dan honderd jaar is Sint-Vadde een iconisch café geworden voor veel inwoners van Bornem en omstreken. “Ik heb al gehoord van mijn klanten dat ze het gaan missen. Net omdat het hier over een klassiek café gaat, willen de mensen niet dat dit verdwijnt”, laat Loverie vallen.

Eddy Peisman uit Temse kwam speciaal nog een laatste keer langs om afscheid te nemen van het café. “Ik kom hier af en toe eens langs. Vroeger kwam ik hier vaker, maar toen ik hoorde dat het café zou sluiten, moest ik toch nog eens afscheid komen nemen”, zegt hij. “De sfeer die hier hangt, ga ik niet snel meer ergens anders vinden. Het is hier altijd gezellig geweest dus ik zal het toch wel missen.”

Ook Harry genoot van één van zijn laatste pintjes in de Sint-Vadde. “Als ik ga wandelen, kom ik hier even rusten. Mijn vader kwam hier zelfs nog langs. Het is hier dan ook een mooi en goed café. Ik weet niet of er iets nieuws komt, maar ik hoop dat de sfeer hier zeker zal blijven rondhangen en dat het zo authentiek mogelijk blijft”, klinkt het.

Stille watersCafé Sint-Vadde deed niet enkel dienst als waardig café in de omgeving, maar was ook het decor in enkele televisieprogramma’s. “In 2000 werd de reeks Stille Waters hier gefilmd. Toen kwamen ze bijna elke dag filmen en mochten er zelfs enkele lokale klanten figureren”, lacht Swa. “Die opnames zijn me toch altijd bijgebleven.”

In het café kunnen de klanten nog elke dag terugkeren naar die opnames. “Het boek met foto’s van tijdens de opnames, wordt nog bijna elke dag doorbladerd. De opnames zorgden echt voor een bom in het café”, zegt een trotse Swa. Ook de films Left Luggage en Iedereen Beroemd! kenden hun decor in het café.

“Het café is door de jaren heen af en toe het decor geweest voor enkele opnames. Dat is natuurlijk wel leuk. Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de authenticiteit van mijn café.”

Pensioen

Vrijdag 8 december gaan de deuren van Sint-Vadde voor de laatste keer open. “Ik zal het enorm missen, maar ik kijk ook uit naar de rust. Ik ben niet per se een caféhanger, maar binnenkort zal ik er eindelijk zelf eens van kunnen genieten om een koffie te drinken op café.”

Nu Swa de deuren sluit, zou een andere uitbater aan de slag gaan in het café. “Er komt een nieuwe uitbater, maar dat zal nog niet voor direct zijn denk ik. Het café wordt gerenoveerd, maar ik hoop dat het zo authentiek mogelijk zal blijven”, besluit Swa.