Celanese Foto: Leen Van de Sande

Chemiebedrijf Celanese, het vroegere DuPont, wil vestiging in Mechelen-Zuid sluiten: 220 mensen dreigen job te verliezen

Het Amerikaanse chemiebedrijf Celanese kondigde donderdag aan dat het zijn vestiging in Mechelen wil sluiten. De multinational nam de fabriek in 2022 over van DuPont, maar volgens de directie is de vestiging niet levensvatbaar. Zo’n 220 mensen dreigen tegen eind september hun job te verliezen.

Celanese nam in november 2022 de productiefaciliteit voor gespecialiseerde materialen in Mechelen-Zuid over van DuPont Mobility & Materials. De intentie tot sluiting die donderdag werd aangekondigd, is het resultaat van een strategische analyse en evaluatie. Daaruit blijkt volgens de directie van het bedrijf dat het verderzetten van de activiteiten in Mechelen economisch niet levensvatbaar is.

“Verschillende factoren wegen door in deze analyse, zoals de hoge exploitatiekosten, een gebrek aan digitalisering en automatisering en de evoluerende regelgeving die aanzienlijke extra investeringen zou vereisen”, laat het bedrijf weten in een persbericht. De Amerikaanse chemiereus wil de activiteiten in Mechelen tegen het einde van september beëindigen. Het consultatieproces met de vakbonden wordt binnenkort hervat.

220 jobs

“We verwachten dat de intentie tot sluiting van de productiefaciliteit in Mechelen ongeveer 220 functies in de productie en ondersteunende diensten zal treffen”, zegt fabrieksdirecteur Erik Lamers. “Het bedrijf is zich bewust van de impact die de intentie tot sluiting zal hebben op de werknemers en de lokale gemeenschap. Celanese zet zich daarom volledig in om een sociaal aanvaardbare oplossing te vinden voor de mogelijk getroffen werknemers.”

Ook voor de klanten die hun producten afnemen bij de vestiging in de Antoon Spinoystraat, zoekt Celanese naar een oplossing. “We zullen nauw met hen samenwerken om een vlotte overgang te garanderen. De klanten die momenteel een beroep doen op de fabriek in Mechelen, zullen beleverd worden via het wereldwijde netwerk van productiesites”, klinkt het.

11 miljard winst

In de persmededeling benadrukt Celanese dat de intentie tot sluiting geen weerspiegeling is van de kwaliteit van het werk van de personeelsleden in Mechelen. “Maar het resultaat van een kritische evaluatie van alle strategische opties voor het voortdurende succes en de groei van onze activiteiten”, aldus het bedrijf, dat wereldwijd 12.400 werknemers telt en in 2023 een nettowinst boekte van bijna 11 miljard dollar.