Christian Michiels en Karen Hallemans Christian Michiels geeft de fakkel als voorzitter van Horeca Mechelen door aan Karen Hallemans. Foto: Dirk Vertommen

Christian schopt het tot provinciaal horecavoorzitter, Karen volgt hem op in Mechelen

In tien jaar tijd zag Mechels horecavoorzitter Christian Michiels (59) de sector sterk veranderen. Nu hij op provinciaal niveau aan de slag gaat, volgt Karen Hallemans hem op (49). “Ik heb grote schoenen te vullen, maar het enthousiasme is groot”, zegt ze.

“Bij de opening van de vestiging van Metro in Sint-Katelijne-Waver geraakten we met enkele collega’s aan de praat. Onder hen wijlen Jean-Pierre Jacobs van Martinique en Patrick Van der Waals van Carlton. Wij waren het erover eens om ons te verenigen, meer samen te werken en contacten uit te bouwen met de stad”, vertelt Christian, die zelf Cosma uitbaat.

Gastronomie

Vandaag is Horeca Mechelen een belangrijke partner om de stad mee op de kaart te zetten. “In die periode is de sector in onze stad zeer drastisch gewijzigd”, zegt Christian. Hij herinnert zich nog levendig de sluiting van twee bekende sterrenrestaurants, D’Hoogh en Folliez. “Toen waren er nog heel weinig gastronomische restaurants, terwijl er de laatste vijf jaar wel tien zijn geopend. Op de IJzerenleen is er met zaken zoals Bavet, Ellis, Poule en Poulette en Wasbar ook heel veel fast casual bijgekomen”, legt Christian uit.

Er kwamen veel horecazaken bij. “Als de zon schijnt, zitten de terrassen vol”, zegt hij. Alleen het nachtleven ging er op achteruit. “Op de Grote Markt had je vroeger twintig cafés en een brasserie. Nu zijn dat vijftien brasseries en vijf cafés. Er zijn weinig avond- en nachtcafés in onze stad. Nochtans merken we dat daar nood aan is, zeker als je kijkt naar het succes van Mirage of Moose Bar”, zegt hij.

Daar ligt meteen de uitdaging voor zijn opvolgster Karen Hallemans van het Kunstuur Café. “Ik zit al zeven jaar mee in het bestuur en ik zie het helemaal zitten. Inzetten op nachtleven is zeker een van onze ambities, ook al is dat met lawaai en klachten van buren niet gemakkelijk. We gaan samen met de stad moeten bekijken wat haalbaar is”, legt ze uit.

Samenwerken

Net daarom is ze ook blij dat ze kan rekenen op Johannes Beyens (28) als ondervoorzitter. “Hij is jong en heeft misschien andere ideeën”, zegt ze. De cafébaas van Zapoi heeft daar zeker zijn ideeën over. “We moeten niet concurreren met Antwerpen, Leuven of Brussel. Meer nachtleven is welkom, maar het moet niet exponentieel veel zijn. Ik denk dat we eerder moeten kijken naar kleinere, leuke dingen”, vertelt Johannes.

Samen met collega’s organiseert hij komend weekend de eerste editie van Café Tournée. “Dat is een fijne samenwerking tussen vijf cafés op verschillende locaties in de stad. Zulke samenwerkingen kunnen Mechelen sterker maken”, zegt Johannes.

Christian Michiels volgt Paul Snoeys op als provinciaal voorzitter. ‘Ik kijk er naar uit om mijn ervaring en passie voor de sector te gebruiken om de contacten met het beleid in al onze afdelingen verder uit te bouwen. Onze aanpak in Mechelen heeft op dat vlak geloond”, vertelt hij.

Handelsorganisatie Mechelen MeeMaken, Horeca Mechelen en de stad werken nauw samen. “Het belang van de horeca in een stad is niet te onderschatten. Het is essentieel voor de beleving en de sfeer in een stad. Dat je als stad kan rekenen op een gesprekspartner is essentieel”, zegt Greet Geypen (Voor Mechelen), schepen van Economie.

Geen gemakkelijke

Ze is de afscheidnemende voorzitter dankbaar voor zijn engagement. “De manier waarop Christian dat de voorbije jaren heeft gedaan, appreciëren we heel erg. Hij is geen gemakkelijke. Hij zegt altijd zijn gedacht, maar dat is ook nodig. Je hebt mensen nodig die zeggen waar het op staat en mee aan de kar trekken”, vertelt Geypen.

Het stadsbestuur bedankte Christian Michiels woensdag met een receptie in het stadhuis. “Een horeca die goed draait, maakt een stad leefbaarder en aantrekkelijker. Ons handelscentrum zou niet kunnen overleven zonder. De rol is vandaag nog belangrijker, want het koopgedrag van mensen evolueert heel snel. Vroeger kwamen mensen winkelen in de stad en misschien even iets drinken. Nu is een bezoek aan de horeca een onderdeel van een halve dag of een dagje Mechelen”, zegt burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen).