sluit de cirkel Foto: Leen Van de Sande

Circulaire hub roept ondernemers op voor Sluit de Cirkel

De Circulaire Hub regio Mechelen lanceert voor de derde keer projectoproep 'Sluit de Cirkel'. Daarmee richten ze zich tot ondernemers, bedrijven en organisaties uit de regio die een circulaire dienst of product op de markt willen brengen. "We willen ondernemers stimuleren en ondersteunen totdat circulair ondernemen een evidentie is geworden." 

De Circulaire Hub regio Mechelen is een samenwerking tussen Stad Mechelen, Thomas More Research, Unizo Provincie Antwerpen, Switchrs, Ecoso, 28Rond vzw, Toastmasters Mechelen en de provincie Antwerpen. Recent ontving de organisatie ook nog een subsidie van 157.000 euro van Vlaanderen om hun project verder te zetten. Daarom roepen ze nu ondernemers op deel te nemen aan 'Sluit de cirkel'.

"Gewild door consumenten en onze aarde en toekomst"

“In Mechelen zijn heel veel nieuwe en gevestigde ondernemers die zich willen inzetten voor de circulaire economie", zegt schepen voor Duurzaamheid Patrick Princen. "Deze economie van de toekomst springt heel behoedzaam om met onze grondstoffen en energie, en creëert enkel maar voordelen voor de planeet, mens en ondernemer. Daarom ondersteunen we de laureaten maximaal in het uitwerken van hun verdienmodel zodat zij erin slagen om nieuwe circulaire producten te ontwikkelen die niet enkel gewild zijn door consumenten, maar ook onze aarde en toekomst sparen door het hergebruik van grondstoffen en het voorkomen van afval."

Ook schepen van Economie Greet Geypen staat achter het project. “Om de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken, moeten alle betrokkenen de handen in elkaar slaan. Overheden hebben hierbij de belangrijke taak om de context te creëren waarin de circulaire economie kan bloeien. Een solide lokale economie is een belangrijke pijler om het Mechelen van morgen op te bouwen. Door te zorgen dat onze bedrijven mee voorop lopen bij de uitrol van de circulaire economie, leggen we de basis voor een sterke economie van morgen. Daarom willen we ondernemers stimuleren en ondersteunen totdat circulair ondernemen een evidentie is geworden.”

Vorig jaar stelden E-battery, CIRCULIFE, Stuifmeel vzw, vzw De Scherpen Horinck en De Speelclub hun nieuwe sociaal-circulaire businesscase, uitgewerkt via Sluit de cirkelbegeleiding, voor op het Ondernemersevent 2800Circulair.

"Hoe vroeger, hoe beter"

Dit jaar kunnen ondernemers doorlopend instappen, maar hoe vroeger hoe beter, klinkt het. "Hoe vroeger op het jaar je dat doet, hoe meer kans je hebt om je business te mogen voorstellen op het jaarlijkse ondernemersevent van Circulaire Hub Regio Mechelen, dat plaatsvindt op 21 november dit jaar." Op het ondernemersevent worden impact investeerders en VLAIO uitgenodigd, zodat er ook toegang is tot financiële ondersteuning.

Meer informatie vind je via https://www.mechelen.be/sluitdecirkel

De eerste lichting van Sluit de cirkel begin vorig jaar. © Leen Van de Sande