Coderdojo Sint-Katelijne-Waver bestaat 10 jaar Foto: RR

CoderDojo Sint-Katelijne-Waver viert 10de verjaardag met familiedag

CoderDojo in Sint-Katelijne-Waver bestaat dit jaar precies tien jaar. Om dat te vieren organiseren de vrijwilligers op zaterdag 24 februari een heuse familiedag. Iedereen is er welkom om kennis te maken met de wereld van coderen, programmeren en het maken van 3D-ontwerpen.

Interactieve kaarten, verhalen en games, het zijn dingen die tot de verbeelding spreken van jongeren. Daarom gaat CoderDojo Belgium nog een stapje verder en biedt het kinderen en jongeren de mogelijkheid om dat allemaal zelf in elkaar te steken. Dat doet het via zogenoemde dojo’s in verschillende gemeentes. Ook in Sint-Katelijne-Waver worden er al tien jaar zulke dojo’s georganiseerd.

“Leren programmeren stimuleert het probleemoplossend denken en helpt kinderen om beter te leren plannen”, zegt Myriam Reniers, vrijwillig coach bij CoderDojo SKW. “Zelf een interactieve kaart of verhaal maken, spelletjes programmeren met verschillende personages en achtergronden of geheime boodschappen sturen met de micro-bit. Geen enkele uitdaging is te groot om kinderen te laten ontdekken.”

“Daarom gingen we in 2013 van start in de plaatselijke bibliotheek en de refter van school GLOC”, klinkt het. “Maar enkele jaren geleden bood het College Hagelstein ons een vaste locatie aan. Op die manier kunnen we maandelijks bijeenkomsten organiseren voor onze jonge ninja’s. Ze worden daarin bijgestaan door een enthousiast team van vrijwillige coaches die zich vanuit hun passie voor programmeren, IT en jeugd belangeloos inzetten voor het initiatief.”

Familiedag

Om de werking van CoderDojo in de kijker te zetten en het tienjarig bestaan te vieren, vindt er op zaterdag 24 februari een familiedag plaats. Iedereen kan er komen ontdekken wat je kan maken met scratch, 3D en micro-bit. Er is ook een ouder-kind-workshop om iedereen volledig onder te dompelen in de wondere wereld van het programmeren.