Rik Van Puymbroeck en Karla De Ceulene Auteur Rik Van Puymbroeck met voorzitster van Confituur, Karla De Ceulener. Foto: Ward Bosmans

Confituur Boekhandelsprijs uitgereikt aan ‘Treurwil’ van Rik Van Puymbroeck in boekhandel Salvator

Maandagavond werd in boekhandel Salvator in Mechelen de Confituur Boekhandelsprijs uitgereikt aan journalist en auteur Rik Van Puymbroeck. Zijn literaire debuut ‘Treurwil’ werd door de onafhankelijke boekhandels als winnaar uitgeroepen omdat het boek ‘ontroert door zijn eerlijkheid en intimiteit’.

De Confituur Boekhandelsprijs wordt sinds 2016 uitgereikt door Confituur, het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels. Eerdere laureaten waren onder andere Chris De Stoop, Jeroen Olyslaegers en Peter Verhelst. Hoewel oorspronkelijk een symbolische prijs, ontvangt de laureaat sinds 2023 een bedrag van 2500 euro. Karla De Ceulener van de Mechelse boekhandel Salvator is voorzitter van de vereniging.

“Wij zijn een vereniging van vele verschillende onafhankelijke boekhandels. Een beetje zoals confituur. We bestaan in vele smaken en bovendien rijmt het op cultuur en literatuur. Met de prijs proberen we het voor ons meest originele werk te bekronen. We hebben voor ‘Treurwil’ gekozen omdat het boek heel mooi in woord gebracht is. Het gaat om een onderwerp dat niet gemakkelijk is. Het is een intiem en persoonlijk pleidooi voor verdriet met een universeel karakter.”

Rik Van Puymbroeck (56) is journalist voor De Tijd. In Treurwil, uitgegeven bij De Bezige Bij, rouwt Van Puymbroeck om zijn overleden jeugdvriend, zijn jong gestorven broer en om zijn moeder. Hij onderzoekt zijn rouw en neemt vrede met verdriet dat pijn mag blijven doen.

“Ik ben heel blij met de prijs omdat hij wordt uitgereikt door boekhandelaars. Het zijn dus ook grote boekenliefhebbers en daarom is het een grote eer. Dit is mijn literair debuut. Vroeger schreef ik wel al enkele journalistieke boeken, bijvoorbeeld over de Turkse gemeenschap in Vlaanderen."

"‘Treurwil’ is een heel persoonlijk verhaal. Toen ik 17 was ben ik mijn beste vriend verloren, 13 jaar later mijn broer en later mijn moeder. Die verhalen zijn de rode draad in het boek. Ze hebben me gemaakt tot wie ik vandaag ben. Of ik al bezig ben met een volgend boek? Voorlopig niet. Ik weet niet of dat er zal komen. Ik heb er wel zin in, maar ik heb nog geen onderwerp.”