CSB W-pharma

CSB bouwt revolutionaire farma-site

MECHELEN - Het Mechelse Cleanroom Systems Belgium (CSB) heeft in opdracht van Wase Werkplaats het Medipack-project in Temse afgerond: een nieuwe farma-site van 5.000 m², inclusief 1.750 m² cleanrooms en bijhorende opslagruimtes, sanitaire voorzieningen en kantoorruimtes. 

De cleanroom van Medipack is één van de grootste van Vlaanderen. Hier verpakt Wase Werkplaats (W-Pharma) voortaan goederen voor farma-, zorg- en voedingbedrijven.

De site is een technisch huzarenstukje van het Mechelse CSB om drie redenen: de design & build-aanpak, de snelle doorlooptijd en de energie- en kostenefficiëntie. De investering bedraagt 6 miljoen euro.

“We volgden dit project op van technisch ontwerp tot techniek, bouwkunde en validatie, wat hoogst zelden voorkomt in de sector”, aldus Eric Vanhees, directeur van CSB. “Om het bouwkundig en technisch aspect op elkaar af te stemmen, hielden we van in het begin rekening met het toekomstige aantal werknemers in een cleanroom, de ISO-klasse en de personeels- en goederenstromen. De keuze van een type wand, plafond, vloer of deur heeft namelijk dadelijk een impact op de stofemissie, temperatuur, vochtigheid,… in een ruimte.”

Snel

Tweede opvallend feit is de zeer korte doorlooptijd. Het heeft cleanroomspecialist CSB, een divisie van bouwbedrijf Group Jansen, amper elf maanden gekost om dit uitzonderlijke project te realiseren. “Dat is te danken aan Building Information Modeling (BIM), the next big thing in de bouwsector. In BIM teken je alle technieken in één digitaal systeem, en vervolgens becijfert dat systeem bij elke wijziging automatisch het effect op de andere technieken. Zo wisten we de foutenmarge op de werf tot een minimum te herleiden.”

Tenslotte is Medipack een energie- en kostenefficiënt project. “Een speciale warmtepomp met twee buffervaten recupereert de warmte.  Daarnaast is er automatisatie op het vlak van elektriciteit en sturing,  overal werd LED-verlichting toegepast en er is slimme sturing op het vlak van HVAC (verwarming, ventilatie en air conditioning)”, besluit Vanhees.