Nieuws Mechelen Dagbladhandelaars zijn het beu

Dagbladhandelaars zijn het beu

Dagbladhandelaars zijn het beu

REGIO – De Belgische perswinkeliers voelen zich het slachtoffer van een misinterpretatie door de FOD Volksgezondheid van de wetgeving op het verbod van reclame voor tabaksproducten en e-sigaretten. « Genoeg is genoeg », zegt beroepsorganisatie Perstablo.

Sinds 1 januari 2021 is het verbod op reclame voor tabaksproducten en e-sigaretten ook van toepassing op perswinkels. Belgische perswinkeliers hebben de wetgeving strikt nageleefd door, in aanloop van het verbod, alle reclame voor deze producten en de merken ervan in hun winkels te verwijderen. Nu de inspecteurs van FOD Volksgezondheid de perswinkels beginnen te controleren, rapporteren de winkeliers grove misinterpretaties van de wetteksten en onterechte sancties als gevolg.

De administratie van FOD Volksgezondheid is van mening dat de woorden ‘tabak’ of ‘vape’ op borden en ramen als reclame moeten worden beschouwd. De inspecteurs moeien zich volgens Perstablo met de uitstalling van de producten en bedreigen winkeliers met boetes voor het gebruik van neutrale rekken, kasten of displays waarin zij de producten te koop aanbieden. « Hiermee gaan zij hun boekje ver te buiten, doordat zij de vrijheid inperken van winkeliers om hun producten te koop aan te bieden. »

Perstablo, de beroepsorganisatie voor pers-, tabak- en kansspelverkopers, noemt deze interpretatie door de FOD Volksgezondheid onterecht en foutief. “Wij hebben de federale ministers hiervan reeds in maart 2021 op de hoogte gesteld via een brief maar wachten nog steeds op antwoord”, vertelt voorzitter Yannick Gyssens. “Genoeg is genoeg. We kunnen deze bedreigingen aan het adres van onze leden niet langer tolereren. En het is absoluut onaanvaardbaar dat de federale inspectiediensten het begrip ‘reclame’ blijven interpreteren op een veel te ruime wijze, die haaks staat op de tekst van de wet en de geldende rechtspraak.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.