DATS 24 laadplein Colruyt Mechelen Foto: Joren De Weerdt

DATS 24 opent laadplein met tien oplaadpunten op parking Mechelse Colruyt

Op de parking van supermarkt Colruyt op de Liersesteenweg in Mechelen werden donderdag tien nieuwe laadpunten voor elektrische auto’s in gebruik genomen. Het is het eerste publieke laadplein van deze grootte van de Colruyt Group. In de Dijlestad zijn er op dit moment al iets meer dan 700 laadpalen.

DATS 24, een bedrijf van de Colruyt Group en vooral bekend door haar tankstations, heeft inmiddels al zo’n duizend laadpunten in België. Maar een laadplein zoals op de parking van de Colruyt-winkel op de Liersesteenweg in Mechelen is voorlopig uniek. Het gaat om een combinatie van zes laadpunten voor snelladen en vier laadpunten aan standaard laadpalen. De komende jaren wil DATS 24 de laadpleinen verder uitrollen over ons land.

“We zijn heel fier en trots dat we dit laadplein kunnen inhuldigen”, zegt Jonas Cautaerts van DATS 24. “De maatschappij maakt razendsnel de transitie van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden. Vorige maand was de helft van de verkochte wagens een stekkerauto. Aan die transitie willen we bijdragen door laadpalen te voorzien. Die zijn erg handig voor onze klanten. Tijdens een halfuurtje winkelen kunnen ze tot 300 kilometer bijladen.”

Ook burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) is blij met de bijkomende laadinfrastructuur. “Mechelen is altijd al een voorloper geweest op het vlak van mobiliteit”, stelt hij. “De eerste trein op het Europese vasteland kwam aan in onze stad, de eerste Belgische auto’s werden gemaakt in de Leopoldstraat en de oudste boot van Vlaanderen werd gevonden op Nekkerspoel. Ook in de toekomst willen we die voortrekkersrol blijven opnemen.”

Ambities overtreffen

De stad heeft daarom de ambitie om tegen 2030 over minstens 1.400 publieke en semi-publieke laadpunten te beschikken. “Enkele jaren geleden werd er schamper gedaan over elektrisch rijden”, zegt Somers. “Wie zou zo’n auto kopen en de weinige laadpalen waren altijd leeg. Nu is de situatie helemaal anders en we zijn dan ook blij dat we al 714 laadpunten hebben op ons grondgebied. We zullen onze streefcijfers zeker halen en zelfs overtreffen.”

 

“Inzetten op een duurzame mobiliteit is al enkele jaren een van onze speerpunten”, zegt schepen van Mobiliteit Alexander Vandersmissen (Voor Mechelen). “Dat deden we bijvoorbeeld via deelmobiliteit, maar ook door in te zetten op laadinfrastructuur. Dat zorgde voor een dynamiek waar ook bedrijven bij aansluiten, zoals de Colruyt Group. Ik ben dan ook trots dat het eerste laadplein van DATS 24 in Mechelen opent en het onze ambities verder zal versterken.”

24/7

Volgend jaar wil DATS 24 maar liefst vijftig van dit soort laadpleinen openen. Dat gebeurt in samenwerking met partners zoals Pluginvest. Na Mechelen komen onder meer Ninove, Boom, Ukkel en Halle aan de beurt. Er komen ook heel wat laadpunten in Wallonië, omdat het aanbod daar voorlopig beperkter is. Het laadplein op de Liersesteenweg is 24/7 open en wie er deze maand gebruik van maakt met de DATS 24-laadpas krijgt een korting.