Uitbaters

De Gouden Kooi valt internationaal (alweer) in de prijzen

MECHELEN - Afgelopen weekend, vond de jaarlijkse uitreiking van de TEREPCA awards plaats. TERPECA is de belangrijkste wereldwijde verkiezing van de beste escape rooms ter wereld. De escape experience ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’ van De Gouden Kooi prijkt op de 22ste plaats in de wereldranglijst van escape rooms.

TERPECA staat voor ‘Top Escape Rooms Project Enthusiasts' Choice Award’, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Om escape rooms te mogen nomineren moet je wereldwijd minstens 200 escape rooms gespeeld hebben, en om te mogen stemmen moeten er minstens 50 escape rooms op je teller staan. In 2020 stemden er zo 596 enthousiastelingen. Samen speelden ze 130.594 escape rooms, en bepaalden welke 50 escape rooms tot de absolute wereldtop behoren. ‘Het geheim van Sint-Rumoldus’ van De Gouden Kooi prijkt op de 22ste plaats, 5 plaatsen hoger dan vorig jaar.

“De TEREPCA verkiezingen kan je vergelijken met de Oscars in de filmwereld. Ze zijn dus erg belangrijk”, aldus Jan Gheyle van de Gouden Kooi. “Toen de verkiezingen vorig jaar plaats vonden, was onze room nog maar een dik half jaar open. Toch konden we toen al een 27ste plek op de wereldranglijst veroveren. Doordat we de award vorig jaar wonnen, mochten we begin dit jaar spelers vanuit de hele wereld verwelkomen. Uit verschillende Europese landen, maar evengoed bijvoorbeeld uit de USA. Dat zijn dan teams die speciaal voor jouw escape room de reis naar Mechelen maken. Vaak als onderdeel van een grotere escape trip, waarbij tijdens een paar dagen verschillende top escape rooms in verschillende landen aangedaan worden. Door Corona hebben we helaas heel wat van die boekingen moeten annuleren, waardoor het een beetje een jaar in mineur werd. De escapers van begin dit jaar hebben in ieder geval erg genoten van onze escape experience, want ze hebben ervoor gezorgd dat we dit jaar 5 plaatsen op de wereldranglijst stijgen, tot plaats 22. Dat is fantastisch nieuws!”

De Gouden Kooi won eerder dit jaar al de ‘Travellers’ Choice Winner’ award van TripAdvisor en het vooraanstaande Duitse reviewplatform Escaproomers.de riep de escape room van De Gouden Kooi uit tot ‘Beste escape room van België’. “Het blijft fijn erkenning te krijgen voor onze escape experience. Het is voor ons een project waar we enorm hard aan gewerkt hebben, en onszelf echt uitgedaagd hebben. Aan Het geheim van Sint-Rumoldus hebben we 15 maanden gebouwd”, vertelt Bert Briké.

“De bevestiging die deze award geeft, zorgt er ook voor dat we vol goede moed verder werken aan onze tweede escape experience. Het thema van deze escape room houden we vooralsnog geheim, maar in 2021 zal je er zeker meer van horen. Ook met deze escape experience willen we een stempel drukken op de internationale markt van escape rooms, en leggen we de lat voor De Gouden Kooi alweer iets hoger”, aldus een glunderdende Jan Gheyle.

Naast de winnende escape experience baat De Gouden Kooi ook nog 4 escape games uit. “Deze escape games zijn beperkter qua opzet, maar ook super fijn om te spelen. Ook deze escape games wonnen al awards van Tripadvisor en 1 van deze rooms werd voor het eerste seizoen van De Code van Coppens gefinetuned door de broertjes Coppens zelf”, voegt Jan Gheyle nog toe.