Nieuws Mechelen De Spekhoeve lanceert zomerbar in maïsveld: “Willen onze korte keten in de verf zetten”

De Spekhoeve lanceert zomerbar in maïsveld: “Willen onze korte keten in de verf zetten”

De Spekhoeve lanceert zomerbar in maïsveld: “Willen onze korte keten in de verf zetten”

HALLAAR – Nog tot eind september kan je in Hallaar (Heist-op-den-Berg) wegdromen in het maïsveld van varkenshouderij De Spekhoeve. Met haar zomerbar wil de familie Staquet-Belmans haar recente stappen richting een korte keten extra in de kijker zetten. “We openden een hoevewinkel en verkopen onze producten nu al zo’n halfjaar rechtstreeks aan de consument”, zegt Karin Belmans.

De Spekhoeve is al vier generaties in familiehanden. Zoon Vince (22) zou graag zijn ouders Koen Staquet en Karin Belmans opvolgen en een vijfde hoofdstuk aan de geschiedenis toevoegen. “Zijn passie is de boerderij, maar er is al jaren crisis in de sector”, stelt Karin. “We zochten dus naar mogelijkheden om de zaak voort te zetten op een manier dat hij ervan kan leven, zonder er een hobby van te moeten maken.”

Dramatische prijzen

Vorig jaar in december begon de familie met rechtstreekse verkoop aan de consument. Dat doet ze vanuit een eigen hoevewinkel. “De marktprijzen waren toen echt dramatisch. We kregen nog amper 80 cent voor een kilo vlees. Er moest wel iets gebeuren”, zegt Karin. “Intussen dachten we na over extra mogelijkheden om onze korte keten in de kijker te zetten. We zitten hier midden in een wandel- en fietsroutenetwerk. Dat biedt zeker kansen.”

Boer Koen had het idee om voorbijgangers langs de kant van de weg te laten proeven van barbecue, hamburgers, broodjes met worst of boterhammen met spek. “Uiteindelijk kwamen Vince en ik op het idee om er het maïsveld naast onze deur voor in te palmen en er gezellige zithoeken en een tent te plaatsen”, zegt Karin. “De opening van onze zomerbar werd het voorbije weekend een enorm succes. De hapjes, de drankjes en de rust: we kregen er direct massa’s positieve feedback op. Het zicht zal er ook alleen maar mooier worden terwijl de maïs groeit.”

Hoevetoerisme

De Spekhoeve is een kleinschalig varkensbedrijf met tachtig zeugen. Het kweken en mesten doet de familie volledig zelf. “Ooit waren er meer dan dertig varkensbedrijven in Heist-op-den-Berg”, zegt Karin. “Nu zijn we nog met twee. Inmiddels zitten we met het gigantische probleem dat de graanprijs verdubbeld is. Elke drie weken mogen we ons verwachten aan een factuur van – hou je vast – 12.000 euro. En dat dus als klein bedrijf. De hoevewinkel en de zomerbar alleen dekken de lading niet, maar alle beetjes helpen. We blijven zoeken naar oplossingen om te blijven bestaan en toch een kwaliteitsproduct af te leveren.”

 

Een toegangspoort wijst de weg naar de zomerbar. — © rr

De familie beschikt ook over een aantal hectare akkerbouwgrond. “Dat is in feite de grootste interesse van Vince”, zegt Karin. “Hij zou de varkenshouderij op termijn nog kleinschaliger willen aanpakken. Hij zou er zich dan vooral nog mee op de korte keten en het hoevetoerisme willen richten. Aangezien we hier bijzonder rustig en mooi gelegen zijn, zouden we bijvoorbeeld ook staplaatsen voor campers kunnen aanbieden.”

Alle leeftijden

De zomerbar aan De Spekhoeve in de Spekstraat is in juni open tijdens de weekends. “De bar blijft staan tot in september”, zegt Karin. “In juli en augustus zijn we ook op enkele weekdagen open. We hebben nog het idee om voor wat rustige livemuziek te zorgen, maar dat moeten we nog concreet uitwerken. Voor de kinderen denken we nog glijbanen aan te leggen tussen de strobalen. Ook bezoekers van het nabijgelegen woonzorgcentrum zijn natuurlijk van harte welkom. We proberen voor alle leeftijdsgroepen wel iets aan te bieden.”

”Het zicht zal alleen maar mooier worden terwijl de maïs groeit”, klinkt het. — © rr

De zomerbar is momenteel tijdens de weekends open vanaf 12u tot zonsondergang. Tijdens het komend braderieweekend in Heist-centrum gaat de bar waarschijnlijk enkel op zondag open. “Voor alle recentste updates volg je best onze sociale media”, zegt Karin. “Als openluchtbar zijn onze openingstijden natuurlijk ook afhankelijk van het weer.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.