Koen Van Pottelbergh aka Den Brillenman Koen Van Pottelbergh in de tweedehands brillenwinkel Refaced. Foto: Ward Bosmans

‘Den Brillenman’ opent sociaal project Refaced in Mechelen

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die oude brillen een nieuw leven geven: dat was het idee achter Den Brillenatelier. In het voorjaar van 2023 startte Koen ‘Den Brillenman’ Van Pottelbergh en Ecoso. dit project op. Het groeit nu uit tot een volwaardige brillenwinkel.

In de Recuperij aan de Battelsesteenweg in Mechelen opende donderdag Refaced, een winkel voor tweedehands brillen. Ook al is iedereen er welkom, toch is het in eerste instantie een sociaal project voor mensen die het financieel moeilijk hebben om een bril te kopen. Je hebt er keuze uit 500 tweedehands brillen naar ieders smaak. Een bril met aangepaste glazen kost 60 euro, waarvan de mutualiteit zelfs nog een deel terugbetaalt.

“Dankzij de steun van Vlaanderen Circulair kan dit project verder doorgroeien en niet alleen mensen helpen die geconnecteerd zijn met de sociale huizen, maar ook mensen die in de zorgsector zitten”, vertelt Koen Van Pottelbergh. “Zo kan er ook een volwaardig atelier opgestart worden waar de aangepaste glazen geslepen worden. Dat levert een snellere en efficiëntere service op. Ik heb zelf mensen opgeleid om glazen te slijpen.”

Wereldwijde uitrol

Refaced is een proefproject dat Den Brillenman samen met de vzw Eyes For The World coördineert. Koen Van Pottelbergh heeft de ambitie om het concept in de toekomst wereldwijd uit te rollen. “De oude brillen die wereldwijd worden verzameld, komen momenteel niet opnieuw op een gezicht terecht omdat de oude glazen erin blijven zitten. Door slijpateliers op te starten, kunnen die glazen opnieuw maat geslepen worden. Zo creëert Eyes For The World wereldwijd een micro-circulair businessmodel.”

Dankzij de samenwerking met Ecoso en Kringwinkel Antwerpen heeft Den Brillenatelier momenteel veertien circulaire brilkiosken staan in verschillende winkels in de provincie Antwerpen. Binnenkort komen daar nog enkele bij. “Mensen kunnen daar hun oude brillen deponeren, en er is ook een display met 33 monturen die hen moet triggeren om een goedkope tweedehands bril aan te kopen als ze die nodig hebben.”