Aartsen distributiemagazijn Foto: Grosveld Bekkers van der Velde Architecten

Derdaele+ bouwt distributiemagazijn met kantoren voor wereldspeler in Sint-Katelijne-Waver

Eind november startte Derdaele+ in Sint-Katelijne-Waver met de bouw van een nieuw distributiemagazijn annex kantoren voor Aartsen. Deze wereldspeler in de groenten- en fruithandel groeit als kool. “We breiden uit van 4000 naar ruim 10.000 vierkante meter en dit op een zichtlocatie”, klinkt het.

Aartsen importeert een zeer breed assortiment groenten en fruit uit meer dan 50 landen. Het bedrijf telt vestigingen in Nederland, Hongkong en België. “Ons huidig filiaal in Sint-Katelijne-Waver barst uit zijn voegen”, zegt operationeel directeur Jasper van der Sandt. “Omdat er op deze site geen uitbreidingsmogelijkheden zijn, hebben we in dezelfde gemeente een perceel van 21.500 vierkante meter verworven.”

Voor de realisatie van zijn nieuw distributiemagazijn met kantoren in Sint-Katelijne-Waver schakelt Aartsen de Lommelse industriebouwer Derdaele+ in. “We zijn op zoek gegaan naar een bouwpartner met hetzelfde DNA als dat van Aartsen. Al vanaf de eerste kennismaking hadden wij een goed gevoel over Derdaele+. Zij hebben de juiste mindset en een no-nonsenseaanpak”, licht Frank van der Velden, als projectmanager verantwoordelijk voor nieuwbouw en renovatie binnen Aartsen toe.

Naast een magazijn met koelcellen met een totale vloeroppervlakte van 9040 vierkante meter staan drie bouwlagen van elk 400 vierkante meter voor de kantoren in de steigers. De nieuwe vestiging wordt niet alleen meer dan twee keer zo groot als de huidige, maar ook de meest energiezuinige locatie van Aartsen. “We trekken een energie-neutraal pand op. Met 3000 zonnepanelen op het dak die volledig in onze elektriciteitsbehoefte voorzien, gekoppeld aan een batterij-installatie om overtollig opgewekte stroom op te slaan en ’s nachts te benutten”, vertelt Frank van der Velden. “Om de energiebehoefte zo laag mogelijk te houden, zetten we onder meer de nieuwste koeltechnieken in.”

Verder krijgt de Cash&Carry een verlaagd plafondniveau. Dit reduceert het aantal kuub dat daar permanent moet worden gekoeld. “Door de magazijnen maximaal te isoleren, is het energieverbruik economisch verantwoord en efficiënt.”

“Op de drie kantoorniveaus maken we gebruik van vloerverwarming en koelplafonds om een aangenaam klimaat te creëren voor onze medewerkers. De betonnen vloeren, open plafonds en zichtbare leidingen en klimaatbeheersingssystemen ademen een industriële sfeer uit. In Sint-Katelijne-Waver hebben uitzonderlijke personeelsvoorzieningen eens te meer prioriteit. Wij faciliteren er een gezellige verblijfs/lunch ruimte voor ons personeel met daarnaast een goed uitgeruste fitnessruimte en een ruim dakterras”, somt Frank van der Velden op. “Internationale chauffeurs die voor bevoorrading van onze locatie zorgdragen, kunnen ook buiten onze openingstijden en weekenden gebruik maken van inpandige  sanitaire voorzieningen. Verder rusten wij al onze 14 dockpoorten aan de laadkade uit met krachtstroomlaadpalen voor koelwagens. Zo wordt geluidshinder voor de omgeving tot een minimum beperkt.”

“Eind november starten onze vakmensen met de grondwerken”, meldt Thomas Monnens, CEO van Derdaele+. “De funderingen en de montage van de staalconstructie volgen in januari en februari. Midden juli 2024 is de ruwbouw wind- en waterdicht en half oktober neemt Aartsen zijn intrek in het nieuwe gebouw. Bij Derdaele+ zijn we verheugd dat ons team mee kan bouwen aan de verdere groei van Aartsen.”