jelene artstone Jelene Verbruggen van Artstone. Foto: Wout Van Den Eede

Deze Puurse onderneemster gelooft in verantwoord verharden: “Al is er een inhaalmanoeuvre nodig”

Water. Het valt met bakken uit de lucht en beheerst al maanden de Vlaamse nieuwscyclus. Ook in Puurs-Sint-Amands laat het thema zich gelden. Onlangs nog trok in Kalfort een projectontwikkelaar zijn vergunningsaanvraag in door een donkerblauwe watertoetskaart. Jelene Verbruggen van het Puurse klinker-en tegelbedrijf Artstone gelooft nochtans dat verharding en een goed waterbeleid niet haaks tegenover elkaar hoeven te staan.

“Wij gaan ervan uit dat voor het nodige comfort en toegang tot de woning, verharding een blijvend verhaal is”, geeft Jelene haar visie mee op de polemiek rond waterdoorlaatbaarheid en verharding. Als telg van het Puurse familiebedrijf Artstone houdt ze zich dagelijks met de materie bezig. “Iedereen heeft nood aan draagkrachtige grond om bijvoorbeeld zijn of haar auto op te parkeren. Uiteraard zijn we er ons als klinkerbedrijf bewust van dat die verharding zijn limieten heeft. Het is belangrijk dat we het grondwaterniveau op een gegeven terrein min of meer stabiel houden.”

Bouwen, betegelen, betoneren, asfalteren: er bestaan steeds meer regeltjes om je als bouwheer aan te houden. “De laatste impactvolle wetgeving voor onze sector is de nieuwe hemelwaterverording van oktober 2023”, vertelt Jelene. Die verordening verplicht bouwheren om voldoende infiltratiecapaciteiten te voorzien. “Zo moet elk afwaterend oppervlak gecompenseerd worden met een bovengronds – niet lager dan 50 cm onder het maaiveld – infiltratiesysteem.”

80 liter
Als oplossing wordt snel naar een wadi gewezen. Dat is een ondiepe greppel met een filterlaag die regenwater zuivert en laat infiltreren in de ondergrond. “Of je gebruikt een bufferblokje, ook wel een bufferklinker genoemd, zoals onze ‘Fluvio stone’, die geïntegreerd wordt in de funderingslaag. De klinker vangt hemelwater op in buffers, met een capaciteit tot 80 liter. Van daaruit wordt het water vertraagd geïnfiltreerd in de ondergrond. Zo blijft het grondwaterspiegel gelijk en krijg je geen onstabiliteit of droogzuiging.”

Op die manier wil het bedrijf een alternatief voor wadi’s aanbieden, die al snel veel kostbare oppervlakte opslokken. “De bufferklinker zit op minder dan 50 centimeter onder het maaiveld en werd speciaal ontwikkeld om aan de meest recente wetgeving te voldoen”, vervolgt Jelene. Al beseft ze dat zo’n bufferklinker zijn perceptie niet mee heeft: meer verharding kan toch onmogelijk bijdragen tot een betere waterdoorlaatbaarheid? “Wij raden dan ook een combinatie van bufferklinkers en wadi’s aan. Het voordeel aan een wadi is ook dat je met het blote oog de waterstand kan inschatten.”

En het oog wil ook wat. “Al hoeft esthetiek geen excuus te zijn om niet te kiezen voor waterdoorlatende verharding”, verzekert Jelene. “Voor onze sierklinkers bieden wij bijvoorbeeld tussenschotjes aan die ruimte laten voor water om door te sijpelen naar de ondergrond. Bijvoorbeeld via een bufferklinker.”

Inhaalmanoeuvre
Jelene krijgt sinds oktober veel verwarde architecten aan de lijn. “Zij zien door al die regeltjes soms het bos door de bomen niet meer”, zegt ze. “Heel wat architecten komen bij ons te rade en vragen om hulp. Vanuit mijn expertise bekijk ik plannen, help ik bij het berekenen van de watertoets en ga ik mee na waar er plaats is voor bufferklinkers, wadi’s of andere waterdoorlatende oplossingen.” Toch kijkt ze positief naar de toekomst. “Als iedereen zijn steentje – excusez le mot – bijdraagt, en zijn eigen oprit waterdoorlatend aanlegt dan komen we er wel. We zijn er als land wat laat aan begonnen. Er is nog een inhaalmanoeuvre nodig.”

Artstone
Artstone heeft haar hoofdzetel in Puurs maar is actief over heel Vlaanderen, met sites in Heusden-Zolder, Lede, Aalst en Zedelgem. “Mijn twee broers en ik zijn de derde generatie aan het hoofd van het bedrijf. Wij zijn producent en importeur van natuursteenproducten voor de aanleg van opritten en terrassen, maar hebben sinds 1999 ook een betonfabriek waar we sierklinkers, grasdallen, beton­tegels en de bufferklinkers, zoals de Fluvio Stone maken, waar we vorig jaar nog de Innovatieprijs van VLARIO mee wonnen.”