Dieter Penninckx Dieter Penninckx (foto Belga)

Dieter Penninckx opzij geschoven bij Malinwa

MECHELEN – Dieter Penninckx, de voormalige zaakvoerder van de failliete modegroep FNG werd deze week opzij geschoven als bestuurder van voetbalclub KV Mechelen. Nochtans bezit Penninckx 71% van de aandelen van Malinwa.

Desondanks werd hij opzij geschoven omdat de statuten van de club bepalen dat niemand meer dan 49 % van de stemrechten kan uitoefenen. Volgens de minderheidsaandeelhouders van de club, voornamelijk supporters, is Penninckx, na het faillissement van FNG, onverkoopbaar bij de sponsors zoals Telenet en Mercedes. Geen enkele van de vragen van Penninckx, waaronder een managementfunctie voor de man, werden ingewilligd. Daar komt pas verandering in wanneer hij wordt vrijgepleit in de lopende gerechtelijke onderzoeken. En dat zal nog jaren duren.

Dieter Penninckx werd twee jaar geleden hoofdaandeelhouder van Mechelen. Tot op het laatste moment poogde Penninckx nog een vergelijk uit te werken met KV Mechelen. Hij ging ermee akkoord om tijdelijk een stap opzij te zetten, maar hij wilde zich wel laten vervangen in het bestuur samen met verschillende ‘onafhankelijke bestuurders’ die hij zelf zou aanduiden. Penninckx vroeg ook een managementfunctie. De gevallen manager had een deurwaarder, twee advocaten en een volmachthouder naar de stemming gestuurd. De vraag is wat er nu moet gebeuren met de aandelen van Penninckx. De vennootschap waar de KV Mechelen aandelen zijn ondergebracht is voor 49 procent in handen van investeerder Jos Sluys.

Bron: ‘De rijkste Belgen’ – Karel Cambien