Imsir

Digicorders krijgen tweede leven bij Imsir in Boom

Al 50 jaar lang biedt Imsir in Boom maatschappelijk relevant werk met een duurzame uitkomst aan mensen met een beperking. Vandaag bestaat hun belangrijkste activiteit uit het verwerken van gebruikte decoders en modems van Telenet.

Elke jaar passeren er zo’n 1,4 miljoen onderdelen van gebruikte digicorders, modems en andere elektronica van Telenet bij Ismir in Boom. Zestig vaste werknemers met een beperking testen er de hardware via een gedigitaliseerde testbank. Als de toestellen nog werken, worden ze opgepoetst, verpakt en klaargemaakt voor een tweede leven in een Vlaamse huiskamer. Bij een defect worden alle onderdelen van de hardware uit elkaar gehaald om deze uiteindelijk te recycleren.

BW Imsir verzorgt die activiteit voor Telenet nu al 15 jaar lang. “We zijn heel kleinschalig begonnen, maar hebben de activiteiten jaar na jaar uitgebreid”, legt Björn Elewaut, bedrijfsleider van Imsir uit. “Het volledige proces is ondertussen ook gedigitaliseerd. Dat verhoogt niet alleen de efficiëntie, maar laat de medewerkers ook toe hun digitale vaardigheden te versterken. Op die manier verruimen zij hun professionele kansen in de digitale economie en het laat sommigen zelfs toe door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt.”

Goede wisselwerking

Duurzame en langdurige samenwerkingen zijn van groot belang in de sector van maatwerkbedrijven of beschermde werkplaatsen. Imsir kon door de opdracht voor Telenet zijn activiteiten diversifiëren en bijkomende werkgelegenheid creëren, maar ook de Mechelse telecomoperator ervaart tal van voordelen. “Enerzijds creëren we jobkansen voor ruim zestig mensen die maar moeilijk toegang krijgen tot jobs in reguliere bedrijven”, zegt Ann Caluwaerts, chief corporate affairs bij Telenet. “Anderzijds laat het doorgedreven recyclageproces Telenet toe om de productie en aankoop van nieuwe toestellen te beperken.” Jaarlijks wordt er zo 400 ton afval bespaard.

Groot feest

Imsir is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten en OCMW’s van Aartselaar, Boom, Hemiksem, Niel en Rumst. Die werd 50 jaar geleden in het leven geroepen en dat wordt nu gevierd. Op zondag 24 september opent Imsir zijn deuren voor het brede publiek. In Boom zullen mensen kunnen kennismaken met de activiteit van de digicorders en staat er een tentoonstelling rond 50 jaar Imsir op hen te wachten.