Opnieuw & Co gesloten Foto: RR

Directie legt uit waarom sluiting kringloopwinkel van Kessel slechte zaak is voor iedereen

KESSEL - De Kesselse kringloopwinkel Opnieuw & Co opent zaterdag voor het laatst de deuren, daarna volgt de veelbesproken definitieve sluiting. Aan de vooravond van de allerlaatste dag geeft de directie nog wat extra duidelijkheid over de beslissing.

De megastore van 1.500 vierkante meter in Kessel (Nijlen) zal zaterdag 17 december voor het laatst open zijn. “De personeelsleden blijven alle achtentwintig in dienst en worden in de andere vestigingen van Opnieuw & Co tewerkgesteld. De vier leidinggevenden blijven niet in dienst”, zegt directeur en oprichter Koen Goemans.

Over het precieze waarom van de sluiting is nog steeds veel onduidelijkheid. Daarom zet de directie de redenen nog eens op een rijtje. “Voor de sociale tewerkstelling ontvangen kringloopwinkels financiële steun van Vlaanderen, maar dit is onvoldoende. Je kan met de Vlaamse loonsubsidie vijf kilogram afval per Vlaming per jaar laten hergebruiken. Maar wij bewijzen al jaren dat het mogelijk is om twintig kilogram hergebruik per Vlaming per jaar te behalen. Maar de financiële steun ontbreekt daarvoor.”

 

 

“Het gemeentebestuur van Nijlen heeft ons steeds maximaal gesteund, ook financieel. We zijn hen daar zeer dankbaar voor. De afvalintercommunale IOK daarentegen doet al jaren niets voor lokaal hergebruik. De Vlaamse overheid, minister Zuhal Demir en OVAM hebben de mond vol over circulaire economie, maar doet daar in onze ogen in de praktijk niets voor. Er zou 97 miljoen kilogram aan goederen meer ingezameld kunnen worden in Vlaanderen mits meer steun, wat ruimte zou maken voor 15.000 extra arbeidsplaatsen in de circulaire economie. Als Vlaanderen een hergebruikvergoeding zou invoeren op elk nieuw product dat wordt verkocht, dan kan met dat fonds de financiële steun veel hoger worden. Maar het ontbreekt aan politieke wil”, zegt de directeur.

LEES OOK. Lerares verzamelt handtekeningen om kringloopwinkel open te houden

Duurste huisvestingskost

“We hebben lang beroep kunnen doen op het OCMW van Antwerpen en daar zijn we hen zeer dankbaar voor. Op een gegeven ogenblik stelden zij in heel onze organisatie tweehonderd leefloners te werk via een activeringstraject naar de reguliere arbeidsmarkt. Vandaag zijn dat nog maar 120 personen. Tachtig minder dus en dat heeft gevolgen voor onze activiteiten. De hoge energieprijzen hebben de sluiting trouwens hoogstens versneld, maar waren niet de hoofdreden.”

“Waarom net de winkel van Kessel gesloten wordt en niet een andere? Deze winkel heeft van alle vestigingen de duurste huisvestingskost, het is een huurpand. Het is ook de moeilijkste vestiging gebleken om mensen tewerk te stellen. Nog meer winkels uit onze groep sluiten zal trouwens niet nodig zijn.”

De gevolgen voor duurzaamheid en klimaat zullen helaas groot zijn, benadrukt Goemans. “Het geefpunt van Nijlen was jaarlijks goed voor ongeveer één miljoen kilogram aan goederen die er werden afgezet voor hergebruik. Wij verwachten dat de helft via andere kanalen toch nog tot bij ons zal geraken. Er zal dus een half miljoen verloren gaan en bij het afval terechtkomen. Dat betekent niet alleen meer kosten voor de afvalverwerking, maar ook een kwart miljoen kilogram CO2-emissie dat meer de lucht in zal gaan.”

Voor de klanten heeft de directie nog een boodschap. “We willen hen uitdrukkelijk bedanken voor het jarenlang trouw winkelen”, klinkt het.