Nieuws Mechelen Documentatieteam Kazerne Dossin wint Erfgoedprijs

Documentatieteam Kazerne Dossin wint Erfgoedprijs

Documentatieteam Kazerne Dossin wint Erfgoedprijs

MECHELEN – In het Antwerpse Bernarduscentrum werd woensdag de Erfgoedprijs 2017 uitgereikt aan het Documentatieteam van de Mechelse Kazerne Dossin.

Het Mechelse team haalde het voor de andere twee genomineerden: Marin Menu, voormalig restaurator, curator, onderzoeker en projectleider bij het Karrenmuseum Essen, en het vrijwilligersteam Archief en Erfgoedwerking Bornem.

Het juryrapport was zeer lovend voor het Mechelse team, dat bestaat uit medewerkers, vrijwilligers en familieleden van gedeporteerden. Het team werd genomineerd voor het herinneringsproject Geef ze een gezicht, dat aan bijna 26.000 gedeporteerden naar de concentratiekampen tijdens Wereldoorlog II – Joden, Roma en Sinti – letterlijk een gezicht teruggeeft, en dit sinds 2017 ook digitaal via de beeldbank.

“Het Kazerne Dossin-documentatieteam o.l.v. Dorien Styven is niet alleen voor de jury, maar ook voor de nabestaanden en voor alle inwoners van dit land, een kleine groep van helden en heldinnen, die in alle stilte herdenken en historische maatschappelijke wonden helen”, aldus de jury.

Universele relevantie

“Dit project is maatschappelijk van een brede, universele relevantie. Het overstijgt de grenzen van deze provincie, van Vlaanderen, België en Europa. Het is in de eerste plaats een troostende inzet voor de nabestaanden; tevens een engagement naar lerende groepen: de scholen, maar ook de politie en militaire gelederen, de socioculturele verenigingen, de vele jongerenwerkingen… en tenslotte een permanent instrument van commemoratie en respectvolle herdenking.”

“Dit project, in feite een ongoing proces van het dageljks vinden van nieuwe dossiers, foto’s en onbekend materiaal, is van onschatbare waarde voor de (wereld)gemeenschap in al haar diversiteit en versplintering. Bovendien betekent het project een nieuwe stap in de digitalisering van archiefstukken en het borgen van belangrijk erfgoed, dat ter inspiratie kan dienen voor partners uit binnen- en buitenland.”

De provincie Antwerpen bekroont in de eerste plaats voorbeeldig teamwerk bij uitstekend langdurend onderzoek en de organisatie en alle betrokkenen en vrijwilligers over de jaren heen die zich inzetten voor dit zeer waardevolle project.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.