don afonso Foto: Hélène Baccaert

Don Afonso brengt een stukje Portugal naar Duffel

Sinds kort heeft de Kiliaanstraat in Duffel er een heerlijke toevoeging bij. Don Afonso is een gezellige plek waar liefhebbers van Portugese koffie en lekkernijen hun hart kunnen ophalen. Achter deze charmante zaak schuilt het ondernemerskoppel Thary Giulia Silva (33) en haar man Eduardo Filip (35).

“Ik ben op mijn zes jaar naar België gekomen”, vertelt Thary. “In het begin enkel op vakantie, maar op mijn 15de ben ik gebleven. Mijn Braziliaanse mama woont hier al heel lang. Ze heeft ook een café. Ik heb daardoor altijd in de horeca gewerkt met mijn moeder en kom uit een echte ondernemersfamilie, dus het zat altijd al in mijn bloed. Het voelde heel natuurlijk aan om zelf iets te starten.”

Het idee voor Don Afonso ontstond uit hun roots en de liefde voor Portugal, van zowel Thary als haar man Eduardo. “We zijn al heel lang samen, vanaf ons 17 jaar”, zegt Thary. “Toen we acht jaar geleden een huis vonden in Duffel, voelden we ons meteen thuis. Duffel is een heel schattige gemeente, met enorme fijne mensen. Onze buren, die Portugal hebben bezocht, vroegen regelmatig of ik geen Portugese koffie kon maken of pastei de nata, een traditioneel Portugees gebakje, kon bakken. Zo ontstond het idee om iets voor onszelf te beginnen hier.”

Het resultaat is Don Afonso, vernoemd naar de eerste koning van Portugal, als eerbetoon aan Eduardo’s Portugese afkomst. “In Portugal schrijven we het als ‘Dom’, maar dat zou wat vreemd klinken hier in België. Vandaar dat we er Don Afonso van gemaakt hebben.”

Thuis voelen

Het café straalt warmte uit, met een interieur dat doet denken aan een zomers terras in Portugal. “Alles, van de decoratie tot aan de renovaties, hebben we zelf gedaan”, vertelt Eduardo Filip trots.

Voordien was het pand een schoonheidsinstituut. “Wij hebben alles van nul weer opgebouwd, want in een schoonheidssalon zit natuurlijk niet standaard een keuken”, lacht Thary.

“Ik heb een achtergrond in de bouw, dus wist meteen hoe ik het moest aanpakken. Het was een droom om een plek te creëren waar mensen zich meteen thuis voelen”, vult ook Eduardo Filip aan.

Don Afonso biedt een scala aan traditionele Portugese en Braziliaanse lekkernijen, naast enkele Belgische favorieten zoals croque monsieurs. “Onze koffie wordt op de traditionele Portugese manier bereid, met bonen uit Brazilië voor een extra krachtige smaak”, legt Thary uit. “We willen een stukje vakantie naar Duffel brengen, een plek waar mensen kunnen ontspannen en genieten. Iedereen is welkom bij ons. Don Afonso is het resultaat van al onze vakanties in Portugal. We hebben al onze herinneringen gebundeld, in één concept, onze zaak. Zelfs het servies is Portugees.”

Het echtpaar is blij dat hun kinderen, Gustavo en Lis, net zo enthousiast zijn over de zaak als zijzelf. “Onze droom is uitgekomen”, glimlacht Eduardo.

En voor de klanten die dat vakantiegevoel thuis willen ervaren, biedt Don Alfonso binnenkort take-away koffie aan. Momenteel kunnen klanten al een doosje pasteis de nata kopen om mee naar huis te nemen.

Met hun warme ontvangst, authentieke gerechten en een vleugje Portugese gastvrijheid, belooft Don Afonso een geliefde plek te worden voor de inwoners van Duffel en ver daarbuiten. Van dinsdag tot zondag kan terecht in de Kiliaanstraat 86 in Duffel.