Nieuws Mechelen Drie miljard kopjes duurzame koffie

Drie miljard kopjes duurzame koffie

Drie miljard kopjes duurzame koffie

PUURS-SINT-AMANDS – Donderdag werd de symbolische eerste steen gelegd van de gloednieuwe productie- en opslagfaciliteit van Beyers Koffie. De constructie van deze 3.100m² grote voorziening betekent een investering van meer dan 3,5 miljoen euro en zal in eerste instantie werkgelegenheid voorzien voor tien nieuwe fulltime medewerkers.

De grootste koffiebrander van ons land bevestigt zo zijn ambities om nog verder te groeien en stevig in België verankerd te blijven. De eerste steen werd gelegd in het bijzijn van Vlaams Minister-President Jan Jambon, Vlaams Minister van Economie Hilde Crevits, Koen Van den Heuvel, burgemeester van Puurs-Sint-Amands, Nicolas A. Tamari, CEO van Sucafina, en Marco Ciaramelli, CEO van Beyers Koffie.

Wie regelmatig over de A12 tussen Antwerpen en Brussel rijdt, kent het aroma van vers gebrande koffie bij het passeren van Beyers Koffie in Puurs. Jaarlijks worden er meer dan 22.000 ton koffiebonen gebrand, ingepakt en wereldwijd gedistribueerd, goed voor in totaal meer dan 3 miljard duurzame kopjes koffie.

Vermits koffie bijna uitsluitend in ontwikkelingslanden wordt geteeld, heeft de koffiehandel een positieve impact op de werk- en leefomstandigheden van de plaatselijke koffieboeren en hun families. Beyers Koffie was een van de eerste koffiebranders die zich in de late jaren ‘80 bij Max Havelaar aansloot (nu gekend als Fairtrade Belgium). Ondanks zijn belangrijke groei bleef Beyers Koffie altijd gericht op kwaliteit en duurzaamheid. Vandaag draagt meer dan 60% van hun totale hoeveelheid koffie het label van duurzame koffie.

Marco Ciaramelli, CEO van Beyers Koffie zegt dat het bedrijf met de uitbreiding van de site in België wil voldoen aan de behoeften en het bedrijf sneller laten groeien. “Wereldwijd zien we een sterke evolutie in de koffieconsumptie, waarbij consumenten steeds meer kiezen voor hoogwaardige koffieoplossingen en om nieuwe formaten, zoals koffiecapsules, vragen. Deze investering in de reeds ultramoderne koffiebranderij in Puurs-Sint-Amands zal er enerzijds voor zorgen dat we onze klanten meer koffie kunnen aanbieden die aan hun behoeften beantwoordt en anderzijds dat we nog duurzamer kunnen werken.”

Verantwoord ondernemen betekent voor Beyers Koffie trouwens meer dan enkel koffieboeren ondersteunen of werken met koffieplantages die milieuaspecten in aanmerking nemen. Daarom maakt het bedrijf ook zijn koffieproductie duurzamer met maatregelen zoals efficiënte branders met warmterecuperatie, een interne waterzuiveringsinstallatie, de on-site productie van stikstof als bewaargas dat volledig uit de plaatselijke lucht wordt gehaald, en een maximaal gebruik van duurzame verpakkingen. De koffiebranderij werkt sinds 2009 voor 100% met groene energie, en alle CO2-uitstoten die het koffiebranden en het verwarmen van de gebouwen en sanitair water veroorzaken, worden sinds 2014 volledig gecompenseerd.

Burgemeester Koen Van den Heuvel van Puurs-Sint-Amands is trots dat Beyers koffie op een duurzame manier gaat uitbreiden. “Beyers Koffie is in onze gemeente in goed gezelschap van andere kleppers zoals Brouwerij Duvel Moortgat, Devos Lemmens en Pfizer. Dat komt natuurlijk door onze strategische ligging in de economische ruit van Vlaanderen. De werkloosheidsgraad in onze gemeente ligt trouwens opvallend laag: amper drie procent. Dat hebben we mede te danken aan bedrijven als Beyers Koffie die hier investeren en groeien.”

www.beyers.eu

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.