investeringsfonds-

Duits investeringsfonds koopt meerderheid in Mechels bedrijf Gemaco

Het Duitse investeringsfonds Capiton heeft een meerderheid verworven in de Mechelse fabrikant van promoproducten Gemaco. Dat meldt De Tijd. Saffelberg, het fonds van Jos Sluys (ex-Arinso), trekt zich terug uit het snelgroeiende marketingbedrijf van ondernemer Olivier Somers. In 2016 werd Gemaco nog genomineerd voor de titel Onderneming van het Jaar.

Olivier Somers richtte Gemaco op in 1995. Intussen realiseert de groep 100 miljoen euro omzet en een ebitda van 6 miljoen euro. Jos Sluys, voormalig CEO van HR-bedrijf Arinso, kocht in 2009 een belang van 45 procent in Gemaco om de groei van het bedrijf te ondersteunen. Onder meer via overnames is de omzet sindsdien vervijfvoudigd.

Gemaco haalt niet alleen omzet uit de ontwikkeling en verkoop van promotionele producten. Het bedrijf haalt ook steeds meer winst uit het cloudgebaseerde IT-platform dat het ontwikkelde om lokale bestellingen van merchandisingproducten op te volgen.

Capiton is nu ingestapt om de volgende groeisprong te steunen: de sprong naar de Verenigde Staten en Azië. Het doel is om met Gemaco tegen 2020 een omzet van 250 miljoen euro en een ebitda van 15 miljoen euro te realiseren. Capiton heeft 25 miljoen euro klaar voor eventuele overnames in de sector van Gemaco.

Vóór de instap van de Duitsers bezaten Somers en het management 40 procent van de aandelen. De participatie van Saffelberg was via de overname van enkele aandelenpakketten van managers gestegen tot 60 procent. In de nieuwe samenstelling krijgt Capiton 52 procent en Somers en het management 48 procent. Beide partijen zouden een vetorecht hebben.