EduConnect Gedeputeerde Kathleen Helsen en Katelijne Van der Pas ondertekenen het samenwerkingsakkoord. Foto: AF

EduConnect steunt zij-instromers: “Vanuit je bedrijf krachtig voor de klas”

Meer dan een kwart van de zij-instromers in het Vlaamse onderwijs haakt binnen het jaar af en daar willen Thomas More en de provincie Antwerpen wat aan doen. “Met EduConnect brengen we hen vanuit het bedrijfsleven beter voorbereid voor de klas.”

De provincie Antwerpen en hogeschool Thomas More Geel slaan de handen in elkaar voor een unieke opleiding voor zij-instromers, mensen uit het bedrijfsleven die enkele uren per week voor de klas staan. Vorig schooljaar waren er 4.697 zij-instromers actief in Vlaamse scholen, maar 28 procent van alle zij-instromers haakt binnen een schooljaar af.  Met de 16-daagse opleiding EduConnect willen de provincie Antwerpen en Thomas More-hogeschool Geel mensen uit het bedrijfsleven ‘krachtig voor de klas’ zetten. Tot hiertoe kregen zij-instromers een driedaagse opleiding. Zo werden ze als het ware in het diepe water gegooid zonder echte zwemlessen. Die eerder gebrekkige voorbereiding op het lesgeven wordt als de voornaamste reden aanzien voor de grote uitval van zij-instromers.

“Omdat 28 procent al vrij snel afhaakt, wilden we vanuit de provincie weten hoe we hen beter zouden kunnen voorbereiden én ondersteunen”, vertelt geduputeerde Kathleen Helsen (CD&V), bevoegd voor flankerend onderwijs- en arbeidsmarktbeleid. “We lanceerden een oproep naar de onderwijsinstellingen om een traject te ontwikkelen op maat van de zij-instromers. Thomas More reageerde meteen, wat nu resulteert in EduConnect. Vanuit het Fonds Levenslang Leren investeren we 36.000 euro, waardoor de zij-instromers geen inschrijvingsgeld hoeven te betalen. We mikken in de eerste plaats op vier speerpuntsectoren, namelijk de zorg, life sciences & pharma, bouw en logistiek. De sectorfederaties engageren zich om dit opleidingsaanbod bekend te maken bij de betrokken bedrijven en de werkgevers te stimuleren om hun personeel de stap te laten zetten richting het onderwijs.”

Griet Dillen, milieucoördinator bij Pfizer, staat al drie jaar voor de klas in VTI Lier.

“Onze 16-daagse opleiding bestaat uit twee delen”, legt Katelijne Van der Pas, directeur Lerarenopleiding van Thomas More-hogeschool Kempen, uit. “De pedagogische-didactische vooropleiding of basisopleiding, waarmee we starten in april, duurt zes dagen en daarin leren de cursisten onder meer hoe goed les te geven en hoe een klas onder controle te houden. Wanneer de cursisten voor de klas staan, volgt een 10-daags verdiepingstraject waarbij we hen maandelijks opvolgen. Elke maand voorzien we een terugkommoment voor meer tips en tricks, gekoppeld aan casussen.”

Griet Dillen, milieucoördinator bij Pfizer, staat al drie jaar voor de klas in VTI Lier. “Voor mij voelt lesgeven aan als een hobby, die mij energie geeft. Ik startte als duaal-lesgever na een oproep van sectorfederatie Essenscia en volgde een driedaagse opleiding, een stoomcursus dus. Dat die opleiding nu wordt uitgebreid, is een goede zaak. Natuurlijk is het voor zij-instromers ook belangrijk dat zij kunnen rekenen op flexibiliteit van de school en het bedrijf. Voor toekomstige zij-instromers heb ik nog een belangrijke tip: beperk het lesgeven tot 4 of 6 uur per week. In het onderwijs wordt er namelijk meer van een leerkracht verwacht dan alleen lesgeven. Er zijn ook klassenraden, oudercontacten en nog veel meer. Als duaal-lesgever ben je dus langer actief dan die vier uren die je voor de klas staat.”