KV Mechelen Foto's: Dirk Vertommen.

Een kijkje achter de schermen bij het kloppend hart van KV Mechelen

MECHELEN - Het is precies 12u wanneer we de parking van het AFAS-stadion komen opgereden. Binnen vier uur is er de aftrap van de wedstrijd KV Mechelen tegen Zulte-Waregem. Maar we komen deze keer niet voor de match. Nee, we krijgen een rondleiding achter de schermen. We focussen ons op het bedrijf achter de voetbalclub. Een goedgeoliede machine die met duizend-en-een dingen rekening moet houden, zo zou een paar uur later blijken.

Ondanks het feit dat de aftrap pas om 16u wordt gegeven, is de dag van Jonas Heyman al begonnen om 9u. Jonas is safety & security manager bij KV Mechelen. Op wedstrijddagen is hij de eindverantwoordelijke voor alles wat er naast het veld gebeurt. “Dat gaat van de aankomst van de spelers- en supportersbussen tot de aankoop van tickets en welke regels daarbij gelden, en nog veel meer. Alles wat infrastructuur en catering betreft. Kortom, alle praktische dingen”, legt hij uit. “Dat gaat van een toiletbril die stuk is tot een groot incident waarbij er moet geëvacueerd worden. Het is een heel veelzijdige, maar strikte job. Op een wedstrijddag is alles tot op de minuut getimed.”

Jonas toont ons een blad waar de volledige timing op staat. Vooral het laatste uur voor de wedstrijd is alles heel gedetailleerd omschreven. Op welke minuut de spelers uit de spelerstunnel komen, wanneer de scheidsrechter een hand geeft aan de aanvoerders, wanneer en hoe lang de harmonie op het veld mag stappen, enzovoort… “Dat heeft alles te maken met het feit dat alle matchen op televisie worden uitgezonden. En dus moeten we in onze timing bijvoorbeeld ook rekening houden met de reclameblokken op televisie.”

Security manager Jonas Heyman. Foto: Dirk Vertommen.

Een wedstrijddag begint gewoonlijk zeven uur voor de aftrap. Jonas en zijn team proberen alles zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat er op de wedstrijddag wat ademruimte is. “Het eerste werk is het stadion openen, de deuren losmaken, de lichten aanzetten, enzovoort. Daarna controleren we de toegangspoortjes en de kassasytemen en zetten we tentjes recht. De stewards komen zes uur voor de wedstrijd toe. Zij krijgen een briefing en er liggen tablets klaar met de namen van de mensen die een accreditatie hebben. Drie uur voor de wedstrijd komen de bedrijven en hun gasten toe, anderhalf uur voor de aftrap gaan de poorten voor iedereen open. Tegen dan moeten ook alle togen bemand zijn. Ikzelf zit dan in de commandopost. Mijn werkdag stopt meestal vijf uur na het laatste fluitsignaal”, zegt Jonas.

Net zoals veel jongetjes droomde Jonas van een carrière als voetballer. “Op mijn achttiende besefte ik dat die carrière zich niet op het veld zou afspelen. Ik ben dan een trainerscursus begonnen en leerde zo ook de andere, extrasportieve kant van het voetbal kennen. Toen mijn toenmalige ploeg, FC Duffel, een bekermatch moest spelen tegen Geel was men verplicht om een veiligheidsverantwoordelijke aan te stellen. Omdat ik beroepshalve politie-inspecteur was, vroeg men om die taak op mij te nemen. Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk kwam ik bij Antwerp FC terecht om er de job van facility manager uit te oefenen. Ik zei mijn job bij de politie op en zo ben ik professioneel in het voetbal terechtgekomen. Daarna kwam KV Mechelen aan mijn deur kloppen.”

Pensen met appelmoes

Jonas neemt ons mee naar het stewardslokaal. Achter de toog van het lokaal zorgt Brigitte Van Loock ervoor dat ze allemaal een hapje en een drankje hebben. “Ik heb heel mijn leven in de catering gewerkt”, zegt Brigitte. “Nu ik op pensioen ben, kook ik voor de stewards. Vroeger werkte ik hier als hulpkok bij de traiteurs. Ik ben in 1986 begonnen. Vandaag staat er spek met eieren of een witte en zwarte pens met appelmoes op het menu. Ze krijgen ook nog een lunchpakketje mee. Het is een toffe job. Ik ben supporter van KV en ben graag onder de mensen. Ik kan de match hier volgen op groot scherm. Dat is prima, want ik hou er niet van om buiten in de kou op de tribune te gaan zitten.”

Brigitte Van Loock. Foto: Dirk Vertommen.

Seppe Vanpeteghem (22) is nog relatief nieuw bij KV Mechelen. Hij is sinds juli als facility manager vast in dienst bij de club. “Ik deed hier eerst mijn stage en daarna kon ik meteen aan de slag. Sport heeft mij altijd geïnteresseerd en daarom is het tof om hier te kunnen werken. De problemen waarmee ik te maken krijg, zijn heel gevarieerd. Dat gaat van een vuilnisbak die niet goed vasthangt, tot een tafel die in de weg staat of het stadion wedstrijdklaar maken. Onze huisleveranciers hebben hier op wedstrijddagen ook iemand in permanentie, zodat we alle problemen meteen kunnen oplossen.”

“Het spannendste wat ik al meegemaakt heb? De bekerfinale van de dames vorig jaar tussen Anderlecht en Standard. De supporters van Standard hebben heel ons stadion afgebroken. Toiletten en muren beschadigd, stoeltjes afgebroken, brandhaspels stukgetrokken en veiligheidsmensen aangevallen. Dat was toen een pittige wedstrijd”, zegt Vanpeteghem.

Ann Janssens staat als steward op de VIP-parking. “Het is mijn taak om de mensen verder te helpen. Waar mogen ze binnengaan? Waar kunnen ze iets gaan drinken? Ik ben hier al van 9.30u. Hoe ik bij deze vrijwilligersjob terecht ben gekomen? Ik was al supporter van KV Mechelen en toen ik een berichtje zag dat men stewards zocht, heb ik mij ingeschreven. De club doet iets met mij. KV zit diep in mijn hart en daarom wil ik graag iets terugdoen voor de club. Als je steward wil worden, dan moet het in de eerste plaats vanuit je hart komen. En ja, we kunnen nog wel wat collega’s gebruiken.”

Seppe Vanpeteghem en steward An Janssens. Foto: Dirk Vertommen.

Natuurgrasveld

Ondertussen neemt Jonas Heyman ons mee naar de controlekamer. Het is een ruimte in de nok van het stadion van waaruit je een heel mooi overzicht hebt. “Van hieruit wordt alles aangestuurd”, vertelt hij. “We zitten hier met vertegenwoordigers van de lokale politie, een logger die alles noteert wat er via de walkietalkies gezegd wordt, een medisch team en soms ook de brandweer. Er zijn twee mensen die alle zestig camerabeelden in de gaten houden. Daarnaast zitten we hier ook met twee of drie mensen van KV Mechelen die de coördinatie doen.”

Jan ‘Jeanke’ van Segbroeck (32) is de greenkeeper van KV Mechelen. “Ik onderhoud alle velden van de club”, zegt hij. “Dat gaat van het gras afrijden en bemesten, de lijnen trekken, enzovoort. Het is meer dan een fulltime job. KV Mechelen heeft nog als een van de weinige eersteklassers een natuurgrasveld. Geheimen voor een goeie grasmat zijn er niet echt. Zo weinig mogelijk matchen en zo goed mogelijk weer, daar komt het op neer. Omdat de tribunes veel licht wegnemen, werken wij ook met grote lampen met ‘groeilicht’ die we boven het veld hangen op rijdende constructies.

De medewerkers van Jeanke. Foto: Dirk Vertommen.

“Die van Anderlecht drinken het minst”

Hans Van der Biesen en Freddy Buelens zijn verantwoordelijk voor de tapploegen. Ze zijn twee van de tachtig à honderd vrijwilligers die achter de togen staan. “We tappen iedere wedstrijd tussen 10.000 en de 15.000 liter bier. Dat komt neer op ongeveer een liter per toeschouwer. Alles hangt natuurlijk af van het tijdstip van de match en de buitentemperatuur. We hebben ook een goed zicht op het drankverbruik van de supporters van de andere ploegen. Die van Antwerp drinken het meest, die van Anderlecht het minst en die van Standard drinken graag een ‘mazout’’, zeggen ze.

Freddy Buelens tapt al 22 jaar pintjes op KV Mechelen. Als gepensioneerde komt hij ook tijdens de week langs in het stadion om de drankvoorraden aan te vullen. “Ik ben lid van Hogerop, de oudste en grootste supportersclub van KV Mechelen. Zo ben ik hier terechtgekomen”, zegt hij.

Hans en Freddy. Foto: Dirk Vertommen.

KV Mechelen in cijfers

Aantal personeelsleden vast in dienst (zonder de spelers en trainers): 20

Aantal vrijwilligers op een wedstrijddag: 250, waarvan 180 mensen voor de veiligheid

Aantal liters bier getapt tijdens een wedstrijd: tussen 10.000 en de 15.000 liter (ongeveer 1 liter per persoon)

Foto: Dirk Vertommen.