VanHool

Eerste vijftig werknemers hervatten activiteiten na overname Van Hool

Na een tumultueuze periode die bol stond van de onzekerheid begint er een nieuw hoofdstuk voor busbouwer Van Hool in Koningshooikt (Lier). Een vijftigtal werknemers heeft maandagochtend voor het eerst sinds de overname van het bedrijf hun taken hervat. Dat deden ze bij de industriële voertuigen.

Het faillissement van Van Hool en het daaropvolgende ontslag van meer dan 1.500 personeelsleden was een zware klap voor de lokale economie en de gemeenschap van Koningshooikt. Enkele honderden voormalige medewerkers zullen de kans krijgen om terug te keren naar hun vertrouwde werkplek, terwijl de eerste vijftig maandagochtend al de fabriek opnieuw tot leven wekten.

Onder hen Patrick Nys en Benny Huybrechts. “Het is heel tof. Je ziet toch lachende gezichten, hè. Het voelt echt goed om terug te zijn”, zegt Patrick. “Het voelde ergens ook wel wat onwennig aan”, vult Benny aan. “Het verloopt allemaal in fases. We zijn enkel bezig met de afwerking van de producten”, zeggen ze. Toch is de sfeer veeleer positief te noemen. “Weet je hoe het voelde? Alsof je drie weken op vakantie bent geweest en eindelijk opnieuw aan de slag kan. In het bedrijf is alles hetzelfde gebleven, dus het voelt heel vertrouwd aan.”

Ook Robin, die intussen negen jaar voor Van Hool werkt, vindt het aangenaam om weer op de werkvloer te zijn. “Ze hebben me vorige week opgebeld, dus ik was uiteraard blij. Het was fijn om elkaar terug te zien. Niet iedereen is erbij, maar toch”, zegt hij.

“Er hing een positieve sfeer”, zegt ook Mathias Sterckx, leidinggevende in de productie. “Wat mezelf betreft heb ik vandaag (maandag, red.) al wat voorbereidend werk gedaan naar volgende week toe. Maar alles is heel goed verlopen. Ik ben blij dat we een doorstart kunnen maken via GRW.” GRW is een partnerbedrijf van het Duitse Schmitz Cargobull. GRW en een Zuid-Afrikaanse producent van tankwagens en opleggers hebben de verantwoordelijkheid op zich genomen om Van Hool nieuw leven in te blazen.

Drie fases
De heropstart van de activiteiten zal worden uitgevoerd in drie geplande fases. In de eerste fase zullen alle voertuigen die zich al in een vergevorderd stadium van productie bevinden volledig worden afgewerkt door een klein aantal medewerkers. GRW heeft ambitieuze plannen om tegen begin juni volledig operationeel te zijn in Koningshooikt, met een tewerkstelling van 350 medewerkers.