Brug

Elmos en PeopleWare trekken samen naar Portugal

MECHELEN – LIER - De Mechelse IT-consultancygroep Elmos en softwarebedrijf PeopleWare uit Lier zetten samen stappen naar het buitenland. Met de oprichting van ITejo in Lissabon willen beide bedrijven de steeds nijpendere krapte op de arbeidsmarkt aanpakken.

“Structureel uitbreiden doen we bij PeopleWare voornamelijk met senior IT’ers. Mensen die naast de nodige ervaring ook een zeer grondige technische kennis hebben die ze perfect pragmatisch weten toe te passen. Door de krapte op de Belgische arbeidsmarkt is het niet vanzelfsprekend om deze getalenteerde IT’ers te vinden. In Portugal, en meer specifiek in Lissabon, ziet het IT-landschap er helemaal anders uit. Er is een gigantische concentratie aan talent die maar al te graag in een internationale context willen werken”, vertelt Marc Schijvaerts van PeopleWare.

Lissabon
PeopleWare en Elmos kozen voor Lissabon omdat het één van de belangrijkste steden in West-Europa wordt voor IT, je hebt er gemakkelijke toegang tot hooggekwalificeerde professionals en Lissabon loopt voorop in software-innovatie. De stad heeft een grote aantrekkingskracht voor IT-talent en veel start-ups vestigen er zich.

Dichtbij
“Naast de beschikbaarheid van talent en de kennis en ervaring die in Lissabon huist, is deze stad dichtbij. Er zijn minder cultuurverschillen dan pakweg in Oost-Europa en bovendien spreken Portugese IT’ers perfect Engels. Portugal rankt met zijn zevende plaats zelfs boven België (plaats 9) in de English Proficiency Index, een rangschikking van landen en regio’s op basis van Engelse vaardigheden”
, vertelt Liesbeth Debruyn van de Elmos Group.

De Portugese medewerkers hebben op hun beurt toegang tot de ontwikkelingsprogramma’s van Elmos en PeopleWare. “We stellen, net zoals we dat voor onze eigen IT-consultants doen, een ontwikkelingsplan voorop voor onze medewerkers uit Portugal. Dat verloopt remote. Zo gebeurt het trouwens ook tijdens de lockdownmaanden hier in België. We kennen ondertussen het klappen van de zweep”, aldus Liesbeth Debruyn.

ITejo
De eerste Portugese IT’ers zijn ondertussen in dienst. In 2021 wil ITejo minstens 10 mensen aan boord hebben. Ze werken vanuit de kantoren van ITejo in Lissabon. Elmos en PeopleWare bieden hun de kans om regelmatig af te zakken naar België of zelfs tijdelijk naar België te verhuizen.

ITejo vormt de samenstelling tussen IT en Tejo, de rivier Taag die door Lissabon loopt, en maakt zo de brug tussen mensen en technologie. Het nieuw bedrijf vormt het verlengstuk van de reguliere IT-activiteiten van PeopleWare en de Elmos Group en zal vanuit Lissabon ondersteuning geven aan de projecten en teams van beide bedrijven in België. Het kantoor in Lissabon staat onder leiding van Belgisch management.