Igor Van Assche Igor Van Assche van Link2Europe overweegt om de mails van sommige medewerkers na de arbeidstijd uit te schakelen, om ze te beschermen tegen een burn-out. Foto: Dirk Vertommen

Ene bedrijf ziet meer flexibiliteit zitten, andere niet

BORNEM, LIER - De federale regering heeft beslist dat werknemers een voltijdse werkweek in vier dagen mogen doen. En dat we de ene week wat meer en de andere week wat minder mogen werken. Maar het is zeer de vraag of er in de praktijk iets zal veranderen. Want het ene bedrijf vindt deze regeling onwerkbaar, het andere bedrijf past die principes al toe.

 

 

Werknemers die een voltijdse werkweek in vier dagen willen doen, moeten dat schriftelijk aan hun werkgever vragen. De werkgever kan weigeren, maar moet die weigering wel duidelijk motiveren. Die flexibiliteit klinkt mooi, maar het moet in de praktijk kunnen worden waargemaakt.

Het Bornemse bedrijf Link2Europe, dat arbeidskrachten uit Europa naar België haalt om knelpuntberoepen in te vullen, kan aan zijn twintig eigen werknemers wel meer flexibiliteit toestaan. “Maar er zijn al mensen die bij ons vier vijfde werken, weliswaar met verlies van loon”, zegt Igor Van Assche, afgevaardigd bestuurder van Link2Europe. “Ik heb nog nooit een vraag van een werknemer gekregen die zijn voltijdse job in vier dagen wil doen. Dat zouden dan ook lange werkdagen zijn.”

Deconnectie

De federale regering wil ook het recht op deconnectie invoeren. Werknemers van bedrijven met minstens twintig werknemers zouden dan niet meer verplicht kunnen worden om na de werkuren nog mails te lezen of te beantwoorden. “Ik overweeg om die maatregel in te voeren”, zegt Igor Van Assche. “Er zijn al werknemers met een burn-out uitgevallen. Voor hen kan het handig zijn dat we de mails na een bepaald uur uitschakelen, om ze tegen zichzelf te beschermen.”

 

Wouter Torfs.

Voor andere bedrijven ligt de flexibiliteit moeilijker. “De tien mensen die bij ons op de administratieve afdeling werken, zouden in principe een hele werkweek in vier dagen kunnen doen”, zegt Gino Van Leuven, directeur van het logistieke bedrijf Scanfor in Wommelgem. “Dat zijn bijvoorbeeld de mensen die de facturen inboeken.”

Maar mijn zestig andere werknemers, die op de operationele afdeling werken, kunnen dat niet. Als iemand bijvoorbeeld een lading moet klaarzetten voor een vrachtwagen, die de volgende dag wordt afgehaald, dan moet die persoon bereikbaar zijn voor vragen over die lading. Anders moeten collega’s dat werk overnemen en dat is niet vol te houden.”

“Voor onze operationele mensen is zo’n voltijdse werkweek met vier dagen dus niet haalbaar en bijgevolg voor onze administratieve afdeling ook niet. Want als je de ene werknemer toestaat om een voltijdse job in vier dagen te doen en de andere niet, kan er wrevel ontstaan tussen collega’s”, zegt Gino Van Leuven.

Schoenen Torfs

Ook in de retailsector is flexibeler werken heel moeilijk. “Ik vind de principes die de regering over flexibiliteit heeft uitgewerkt heel goed, maar voor ons zijn ze niet werkbaar”, zegt Wouter Torfs, directeur van het bekende Schoenen Torfs dat zijn roots in Lier heeft.