Foto: Klimaan

Energiecoöperatie Klimaan boekt sterke jaarresultaten

Klimaan cvso heeft het boekjaar 2022 afgesloten met een winst van net geen 20.000 euro. Dat maakte de energiecoöperatie tijdens zijn algemene vergadering bekend. Zij keren nu een dividend uit van 2 procent en doen vanuit de winst ook een gift aan drie goede doelen.

De energiecoöperatie werd in 2019 in het Rivierenland opgericht, met als doel duurzame projecten in de regio te realiseren. In totaal bestaat ze nu uit 1.112 coöperanten, goed voor een kapitaalsverhoging van 430.900 euro. Klimaan beschikt daardoor nu over een budget van 934.600 euro om hun projecten te realiseren.

Zo investeerde Klimaan het merendeel van hun kapitaal in 2022 in zonnepanelen. Die produceren jaarlijks zo'n 800 MWH aan elektriciteit. Verder installeerden ze ook PV-installaties in Hof Van Beieren in Zemst en KVIK en Swiss bedding in Boortmeerbeek. Er werden ook projecten gestart in Keerbergen en Mechelen en overeenkomsten gesloten met twee Mechelse middelbare scholen.

Laagdrempelig advies 

De coöperatieve organiseert ook laagdrempelig advies over het opwekken van zonnestroom. In 2022 klopten zo'n 550 gezinnen aan voor advies. Via dat project werden ook 119 zonne-installaties gerealiseerd en evenveel opgestart.

Daarnaast investeerde Klimaan ook in deelmobiliteit door elektrische deelwagens aan te kopen, met de steun van Coopstroom en Partago. Intussen heeft de coöperatieve vijf deelauto's in Mechelen en één in Putte.

Dividenden en goede doelen 

Vanuit hun winst keert de coöperatieve 2 procent dividend uit aan coöperanten. Daarnaast koos Klimaan ook drie goede doelen uit die mee mogen delen in de winst. De gift van 1000 euro werd, na een stemming op de algemene vergadering, verdeeld over Klimaatcontract, Bruzelle en armoedeorganisatie De Schakel in Puurs.