VanSchermNaarCerm_preview-18

Event masters organiseerde eerste Vlaams testcongres

WILLEBROEK – ANTWERPEN - Tweehonderd bezoekers uit de event-en toerismesector kwamen dinsdag samen in het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp (FMCCA) voor het allereerste testcongres. Event Masters mocht dit congres – op een week tijd – organiseren en in goede en vooral veilige banen te leiden.

Alle 200 bezoekers én medewerkers werden vooraf aan een sneltest onderworpen en dienden ten alle tijden de coronamaatregelen te respecteren. Na een week worden ze opnieuw getest. Maar dat deed niet af aan het feit dat er voor het eerst sinds lange tijd weer een echt congres mét netwerkmoment en muzikale opluistering kon plaatsvinden.

De deelnemers werden ingedeeld in zones en konden per vier al zittend netwerken. Inhoudelijk was het congres – dat de naam ‘van scherm naar CERM, op weg naar ontmoeting’ kreeg - gericht op de mensen uit de evenementensector. De learnings van testevents in Nederland werden er toegelicht en de twee checklists (CERM en CIRM) die organisatoren sinds vorige zomer de mogelijkheid bieden om hun evenement op een veilige manier te organiseren, werden er in vernieuwde vorm voorgesteld.

Het doel van dit congres was zeker niet om opnieuw te testen wat er al in onze buurlanden getest werd, maar had een andere wetenschappelijke grondslag. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen, het onderzoekscentrum imec en KDG onderzochten 5 verschillende manieren om aanwezigen te tellen. Ook hun verplaatsingen werden in kaart gebracht. De kennis die hier in de praktijk vergaard werd, zal helpen om toekomstige evenementen te sturen. Bert Knuts, CEO Event Masters, vindt dat deze testevents geen uitstel van perspectief zijn voor de volledige eventsector. “Integendeel. Deze tests zijn de laatste rechte lijn naar een volledige heropstart van onze creatieve sector. We hopen met z’n allen dat het beleid nu snel perspectief kan uitspreken op basis van nieuwe vergaarde kennis. Ik ben in ieder geval fier voor het vertrouwen in onze organisatie om dit belangrijke congres voor de evenementensector in Vlaanderen te realiseren.”