Maes-tankstation (1)

Familiebedrijf uit Bornem stevent af op recordomzet

Bijna 300 tankstations heeft Brandstoffen Maes in beheer. Het familiebedrijf dat in 1964 in Bornem werd opgericht door vader Jef Maes is nu in handen van zijn zonen Luc en Dirk. Brandstoffen Maes stevent in 2019 af op een omzet van 700 à 800 miljoen euro.

De omzet in de brandstoffensector is enorm hoog. De winstmarges daarentegen zijn heel laag. In 2018 had Maes een bedrijfswinst van ‘slechts’ drie miljoen euro. Dat komt omdat alles bepaald wordt door de accijnzen. "Bovendien geven wij in onze tankstations grote kortingen aan de klant. De meeste mensen kijken toch vooral naar de prijs”, zegt Dirk Maes in De Tijd.

De enige manier om rendabel te zijn op de brandstoffenmarkt is schaalgrootte volgens de zaakvoerder. En dus hebben de gebroeders Maes de voorbije jaren veel overnames gedaan. In 2013 kwam alles in een stroomversnelling door de overname van 30 Esso-stations. Dit jaar nam het bedrijf nog eens 21 Esso-stations in West-Vlaanderen over en via Octa+ is Maes ook in Wallonië actief.

Na Total en Q8 is Maes vandaag de derde grootste brandstoffenleverancier van België. Bij het bedrijf dat zijn hoofdzetel in Bornem heeft, werken 140 mensen.