fier Foto: Crescendo CVO

FIER en Crescendo CVO slaan handen in elkaar voor opleiding huishoudhulpen: “Een goede opleiding verhoogt de kansen om actief te zijn op de arbeidsmarkt”

Het Centrum voor Volwassenenonderwijs Crescendo en FIER, een bedrijf dat huishoudhulpen tewerkstelt, slaan de handen in elkaar. De huishoudhulpen van FIER krijgen voortaan iedere donderdag een opleiding. Ze leren daarin niet alleen poetsen, maar krijgen ook een EHBO-cursus. Zo kunnen ze snel ingrijpen indien nodig.

FIER, een Mechels bedrijf dat huishoudhulpen tewerkstelt, nam recent dertien nieuwe werkkrachten in dienst. Zij krijgen vanaf nu een uitgebreidere opleiding. Daarvoor wordt er samengewerkt met Crescendo CVO. “Ze leren alles over de principes en basishoudingen van huishoud- en zorgberoepen”, zegt Crescendo-directeur Marleen Mast. “Maar ze krijgen ook een EHBO-cursus. Veel klanten zijn ouderen en de huishoudhulpen kunnen zo sneller ingrijpen wanneer er zich iets voordoet.”

Dankzij de opleiding moeten de huishoudhulpen beter uitgerust zijn om hun job uit te oefenen en voelen ze zich volgens de initiatiefnemers ook zelfzekerder. “Hybride leervormen hebben hun succes al bewezen. Onderwijs en werk zijn immers sleutels tot emancipatie en empowerment”, zegt Onderwijsschepen Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+). “Dat er daarbij ook ingezet wordt op EHBO is verstandig. De huishoudhulp kan op die manier een verschil betekenen tot op het moment dat de hulpdiensten er zijn.”

Kansen vergroten

“Mensen aan een job helpen is cruciaal”, zegt schepen van Economie en Werk Greet Geypen (Vld-Groen-m+-). “In onze stad streven we ernaar om mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt te ondersteunen, zodat ze hun kansen op duurzame tewerkstelling kunnen maximaliseren. We verwelkomen dit soort initiatieven bij bedrijven in onze stad dan ook graag. Een goede opleiding verhoogt de kansen om actief te zijn op de arbeidsmarkt. Bovendien is tewerkstelling niet alleen maatschappelijk belangrijk, maar draagt het ook bij tot de zelfontwikkeling.”