Nieuws Mechelen Fietsbrug over sporenbundel in Lier krijgt steeds meer vorm

Fietsbrug over sporenbundel in Lier krijgt steeds meer vorm

De fietsbrug over de sporen kreeg ondertussen ook glas in de driehoeken.

Fietsbrug over sporenbundel in Lier krijgt steeds meer vorm

Eind november laat de provincie Antwerpen drie brugdelen plaatsen op de fietsbrug van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier. Om de ring rond Lierse en de treinsporen veilig te kunnen kruisen, was er een fietstunnel en fietsbrug nodig. Eind juli 2021 werd het eerste deel van de fietsbrug al op zijn plaats gehesen.

“Met het plaatsen van de fietstunnel onder de ring van Lier werkte de provincie Antwerpen een eerste knelpunt weg op de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier. Een volgende belangrijke stap is de realisatie van de 250 meter lange fietsbrug. De eerste 42  meter ligt sinds deze zomer op z’n plaats. Nu bouwen we verder en plaatsen we in november en december nog eens drie brugdelen. Die brugdelen verbinden op termijn de fietstunnel met de fietsbrug over de sporenbundel”, aldus gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Mobiliteit.

Twee van de drie brugdelen worden op maandag 29 november op hun plaats gelegd. Het derde brugdeel wordt ter plaatse gelast om dan eind december op de definitieve plaats te komen. De brugdelen vertrekken op donderdag 25 november 2021 op de ring in Lier (R16). Daarna gaat het transport via Donk, Smedenstraat, Ernest Claeslaan via Galgeveld naar de werf. Van daaruit rijdt het transport de werf op naar de nieuwe fietstunnel onder de R16. Hierdoor geldt een parkeerverbod van 25 november 22 uur tot 26 november 6 uur in Donk, Smedenstraat en Ernest Claeslaan. Beide straten zijn op dat moment ook afgesloten voor alle doorgaand verkeer.

Verdere verloop werken

“Nadien gaat de provincie Antwerpen verder met de andere werken. Vanaf december plaatsen we al een groot deel van de afsluitingen tussen het fietspad en het spoor. In het voorjaar vullen we het deel tussen de fietstunnel en fietsbrug op met zand. In het voorjaar kan de aannemer dan asfalt leggen tussen Galgeveld en fietsbrug. En alles vlot verloopt, plaatsen we in de loop van april 2022 de laatste brugdelen, langs de Zuid-Australiëlaan”, vult gedeputeerde Luk Lemmens aan.

Investering van 7,8 miljoen euro

De plaatsing van deze drie fietsbrugdelen kaderen in het totaalproject van de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier in de stationsomgeving van Lier. Het project omvat naast de bouw van de fietsbrug en de fietstunnel onder de ring van Lier ook de aanleg van de fietspaden. Dit volledige project kost 7,8 miljoen euro. De provincie Antwerpen kan rekenen op een cofinanciering van ruim 4 miljoen euro van de Vlaamse overheid en op 1,8 miljoen euro van het Fietsfonds.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Sector
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.