Financial Times looft Mechelen

MechelenHet gezaghebbende zakenblad Financial Times promoot Mechelen als één van de Europese steden van de toekomst. Mechelen komt als enige Vlaamse centrumstad drie keer voor in de lijst van European Cities of the Future. Deze lijst wordt om de twee jaar gepubliceerd in fDi Magazine, dat op maandag bij drie kwart miljoen abonnees in de mailbox verschijnt.

fDi Magazine is een bijlage van de Britse kwaliteitskrant Financial Times die zich heeft gespecialiseerd in het melden van zakelijk en financieel nieuws. Voor het bepalen van de top van de Europese steden en regio’s van de toekomst hanteert de redactie verschillende toekomstgerichte categorieën zoals economisch toekomstpotentieel, inzet van slimme technologie, ondernemingsklimaat en levenskwaliteit.

ConnectivityBij de 55 geselecteerde kleinere Europese steden duikt Mechelen maar liefst drie keer op in de top tien in diverse categorieën: op de derde plaats als Best Micro City for Connectivity, op de negende plaats als Best Micro City over all en eveneens op negen voor Best Micro City for economic potential.

Daarmee behoort Mechelen volgens deze buitenlandse krant tot de top van de Europese kleinere steden. "Dat is zonder meer indrukwekkend. Het is een erkenning voor het gevoerde beleid de voorbije jaren. Maar bovenal is het toch een economische opsteker. Het betekent dat onze stad nog nadrukkelijker op de internationale radar staat te knipperen als ideale toekomstlocatie voor nationale en internationale investeerders. Evident houdt dat op termijn voor Mechelen een socio-economische return in", zegt burgemeester Bart Somers trots.

De vermeldingen in de Financial Times zijn ook van onschatbare waarde voor het imago van de stad. "Mechelen komt maar liefst drie keer in de lijstjes voor. Zulke erkenning is onbetaalbaar. Het bereik is enorm. Daar kan geen dure imagocampagne tegenop. Te meer ook vanwege de reputatie van de Financial Times. Sinds vandaag schrijven ook de grote jongens wereldwijd Mechelen op hun lijstje van steden om te volgen", aldus nog Bart Somers.

Schepen van Economie Katleen Den Roover schat het bereik van de erkenning bijzonder hoog in. "Voor de eerste keer wordt voor een mondiaal publiek duidelijk dat Mechelen beschikt over de meeste troeven om de uitgelezen locatie voor ondernemingen in Vlaanderen te worden, nu en in de komende decennia. De centrale ligging, de bereikbaarheid, de relatief goedkopere vastgoedmarkt en het grote rekruteringsgebied -ook voor kennismedewerkers en creatievelingen- maken Mechelen interessant om nu in te investeren. Het hoogst scoren we in de categorie connectivity. Dat is een erkenning voor de vele inspanningen die we doen om van Mechelen een Smart City van de toekomst te maken. Mooie voorbeelden hiervan zijn onder meer de uitrol van Wifi in de binnenstad, de aanbreng van intelligente ledverlichting in de straten en de efficiënte digitalisering van de stedelijke diensten en administratie", aldus Katleen Den Roover.