mivas Foto: Joren De Weerdt

Flexibele wasstraat maakt werking van maatwerkbedrijf Mivas nóg duurzamer

Het Liers maatwerkbedrijf Mivas nam een flexibele wasstraat in gebruik. Die kan het inzetten voor het wassen van herbruikbare verpakkingen van verschillende materialen, groottes en doeleinden. Het is een nieuwe stap in het streven naar een duurzamere manier van omgaan met verpakking bij Mivas.

Mivas is als maatwerkbedrijf al 55 jaar actief in de verpakkingsindustrie. Traditioneel bestaat een groot deel van verpakkingsactiviteiten uit wegwerpplastiek. In het kader van het streven naar een duurzame toekomst wordt binnen het bedrijf al langere tijd aan ecologische alternatieven gewerkt. Zo biedt Mivas Bandall-verpakkingen aan, die veel minder plastiek gebruiken, en kan het producten verpakken in thuiscomposteerbare folie of folie met recyclaat.

“Om een duurzame tewerkstelling te kunnen blijven garanderen, willen we naar onze maatwerkers toe daarnaast proactief inzetten op een ecologische toekomst, en die toekomst is circulair”, zegt algemeen directeur Johan Kreydt. “Daarom bieden we naast de traditionele opdrachten, nu ook oplossingen aan voor herbruikbare verpakkingen, om zo grondstoffen te helpen besparen en de afvalberg te verkleinen. Mivas verzorgde al afvulling voor herbruikbare verpakkingen, maar zal nu dus ook verpakkingen kunnen reinigen voor hergebruik.”

Om de ze zo breed mogelijk inzetbaar te maken, koos Mivas voor een state-of-the-art wasstraat. Die is volledig op maat ontwikkeld met een grote flexibiliteit als hoofddoel. Hierdoor kan ze niet alleen verschillende materialen wassen, zoals kunststof, glas, porselein en aluminium, maar ook verpakkingen in allerlei groottes, van bekertjes tot kratten, en dit zowel voor food als non-food.

“De wastemperatuur en de gebruikte detergenten worden niet alleen geautomatiseerd, maar ook nauwgezet opgevolgd voor een gegarandeerde hygiëne. Om nog extra in te zetten op duurzaamheid, hebben we de wasstraat voorzien van een buffervat, waardoor we een groot deel van het water kunnen hergebruiken. Tot slot installeerden we bijkomende zonnepanelen om het verhoogde energieverbruik te compenseren”, benadrukt Johan Kreydt.

Nog een leuk weetje: voetbalclub Lierse Kempenzonen was de allereerste klant voor de wasstraat. “Nu herbruikbare bekers verplicht worden, waren zij op zoek naar een lokale partner voor de reiniging daarvan en voortaan wassen wij voor hen dus alle bekers die de club tijdens de thuismatchen gebruikt. Speler Pieter De Schrijver was bij de opstart mee de eerste bekers op de band komen zetten om zogezegd de aftrap te geven”, vertelt Anouk Dubois, communicatiemedewerker van Mivas.