voka

Forse buitenlandse investeringen in Mechelse regio (ook met dank aan corona)

ARRONDISSEMENT MECHELEN - Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar voor 291 miljoen euro aan investeringen gedaan in de Mechelse en Kempense economie. Dat blijkt uit cijfers die Voka Mechelen-Kempen heeft opgevraagd bij Flanders Investment & Trade (FIT). Het gaat om het op een na hoogste investeringsbedrag van de voorbije vijf jaar. En dat is mee te danken aan Covid-19.

Van de 291 miljoen euro die buitenlandse bedrijven vorig jaar hebben geïnvesteerd, ging er 92 miljoen naar het arrondissement Mechelen en 199 miljoen naar het arrondissement Turnhout. Een stijging van 42 procent in vergelijking met 2020 en het op een na hoogste cijfer van de voorbije vijf jaar.

“Het gaat om 50 grote investeringsprojecten: 26 in de regio Turnhout, 24 in de regio Mechelen. Al die projecten zijn in 2021 goedgekeurd en zullen de komende tijd worden uitgevoerd. Heel belangrijk is dat zowel Turnhout als Mechelen zich als regio prominenter in de etalage zet”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Pfizer en Janssen

Een belangrijk deel van deze buitenlandse investeringen hebben we wellicht te danken aan de strijd tegen Covid-19. Zo hebben de Amerikaanse farmareuzen Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson) in Beerse en Pfizer in Puurs-Sint-Amands aanzienlijk ingezet op hun vestigingen hier. Zo werd de vaccinproductie bij Pfizer vorig jaar fors uitgebreid.

Toch zijn er ook andere multinationals die zich verder verankeren in onze provincie. Zoals het Japanse chemiebedrijf Kaneka in Westerlo dat hoogwaardige polymeren produceert, het aluminiumbedrijf Alvance in Duffel of het Mechelse Wimble Manufacturing Belgium, een dochterbedrijf van de Kellogg’s Company dat de bekende chips Pringles produceert.

 

Bron: Voka

“In de ranglijst van grootste investeringsregio’s in Vlaanderen staat Mechelen vijfde en Turnhout vierde. Enkel Antwerpen, Gent en Halle-Vilvoorde halen nog meer projecten binnen. Als Voka-Kamer werken we ook hard om regio’s en lokale besturen nog meer ondernemingsgezind te maken. We zetten vol in op de branding van de regio. Met onze blik gericht op de rest van de wereld. Deze cijfers geven zeker een nieuwe boost”, stelt Petra Van Bouwelen, International Business Development Manager bij Voka Mechelen-Kempen.

1.100 extra jobs

In de regio Mechelen zal 60 miljoen euro gaan naar uitbreidingen van bestaande gebouwen of productielijnen, 32 miljoen gaat naar volledig nieuwe infrastructuur. Voor het arrondissement Turnhout is 142 miljoen euro bestemd voor uitbreidingen en gaat 57 miljoen euro naar nieuwe bedrijfsgebouwen.

De investeringen gaan vooral naar de farma- en voedingsindustrie, de chemiesector en cleantech: investeringen in technologie die bijdragen aan een schoner milieu.

“De aangekondigde projecten zijn investeringen in stenen én in mensen. Zo komen er voor het arrondissement Mechelen 544 banen bij, voor Turnhout 569”, zegt Tom Laveren. “We moeten er nu voor zorgen dat we deze goede cijfers op lange termijn kunnen vasthouden. De lange doorlooptijd van vergunningen blijft een issue. Onze lonen stijgen sneller dan in de buurlanden. Ook dat speelt in ons nadeel. En de regeringen moeten voor een stabiel beleid zorgen met duidelijke keuzes. Zekerheid en continuïteit zijn essentieel voor wie wil investeren en ondernemen. Stop alsjeblieft met uitspraken als ‘België moet een land zonder e-commerce worden’. Dit is nefast voor heel onze economie.”

In het arrondissement Mechelen zijn de Verenigde Staten de grootste investeerder in 2021 met 45 miljoen, gevolgd door Frankrijk (25 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (21 miljoen). In de regio Turnhout is Japan (75 miljoen) nummer 1, gevolgd door de Verenigde Staten (65 miljoen) en Singapore (32 miljoen).