FrieslandCampina Belgium heeft minder melk nodig

frieslandcampinaZuivelfabrikant FrieslandCampina Belgium, met een vestiging in Bornem, stopt zijn samenwerking met 443 Belgische melkveehouders. Het bedrijf haalt momenteel in ons land meer melk op dan het kan afzetten. Met deze stopzetting wil het het volume melk dat het bij zijn melkleveranciers ophaalt, beter afstemmen op de marktvraag in België. Daarom wordt een overeenkomst gesloten met Milcobel om vanaf 1 februari een deel van de leveranciers over te nemen.

De getroffen melkveehouders kunnen dus overstappen naar de coöperatie Milcobel, dat jaarlijks ongeveer 180 miljoen liter melk zal overnemen van FrieslandCampina. Milcobel zegt extra melk te kunnen gebruiken om melkpoeders, kaas, boter, zuiveldranken en ijs te optimaliseren. De melkveehouders moeten daarvoor wel lid worden van de coöperatie Milcobel, maar FrieslandCampina wil het lidgeld de komende vijf jaar betalen. “In Milcobel heeft FrieslandCampina een geschikte partner voor de overdracht van een deel van de melkophaling gevonden”, zegt Katrien Bousson, General Manager FrieslandCampina Belgium. Melkveehouders die de overstap niet zien zitten kunnen nog tot juli 2016 samenwerken met FrieslandCampina. FrieslandCampina Belgium blijft de melk van zijn overige 441 leveranciers-melkveehouders en zijn 28 Belgische leden-melkveehouders afnemen. De Boerenbond reageerde alvast ontstemd.

FrieslandCampina heeft vestigingen in 32 landen met ruim 22 000 medewerkers. De producten van FrieslandCampina vinden hun weg naar meer dan 100 landen. De vennootschap is volledig in handen van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., met ruim 19 000 ledenmelkveehouders in Nederland, Duitsland en België één van de grootste zuivelcoöperaties in de wereld. In Bornem wordt jaarlijks 41,3 miljoen liter melk verwerkt tot een ruim productassortiment: koffiemelk, chocolademelk, sport en refreshment drinks, yoghurtdranken en sappen. De producten van Bornem zijn bestemd voor de Europese markt, voornamelijk Nederland en België. Op twee arbeidsplaatsen in Aalter na, heeft de beslissing geen gevolgen voor de 1 540 werknemers in de verschillende vestigingen van FrieslandCampina in ons land.