Rudi De Cleen. Frituur ’t Bergske Rudi De Cleen. Foto: Dirk Vertommen

Friturist uit Mechelen gaat na 36 jaar met pensioen en zoekt overnemer

MECHELEN - Frituur ’t Bergske op de Oude Liersebaan in Mechelen is op zoek naar een overnemer. Na een carrière van 36 jaar als friturist, gaat zaakvoerder Rudi De Cleen met pensioen. Hij verkoopt daarom het pand waar de frituur in gevestigd is. “Ik hoop dat ik een overnemer kan vinden, maar als er een andere zaak in komt, is het ook goed”, zegt hij.

Ongeveer 36 jaar geleden opende de frituur in Mechelen-Noord de deuren. “Ik ben begonnen in een echt frietkot op een pleintje met de naam Het Bergske, vandaar de naam”, zegt zaakvoerder Rudi De Cleen. “In 1993 verhuisde ik de zaak naar de locatie waar we nu nog altijd gevestigd zijn op de oude Liersebaan. Maar na bijna vier decennia in de frituur is het stilaan genoeg geweest. Ik ben nu zestig jaar en het is tijd om van mijn pensioen te genieten. Daarom staat het pand te koop.”

De Cleen is dus op zoek naar een overnemer. Al bestaat ook de mogelijkheid dat er een einde komt aan het verhaal van frituur ’t Bergske. “Het liefst zou ik hebben dat iemand niet alleen het pand, maar ook de frituur overkoopt en ze voortzet”, zegt Rudi. “Maar dat kan ik natuurlijk niet eisen. Als er dus iemand interesse heeft in het pand, maar er een andere zaak wil beginnen, dan is dat ook goed. Ik ben gelukkig niet de enige. Er zijn nog frituren in Mechelen-Noord. De klanten zullen dus nooit ver moeten gaan voor hun frietjes.”

 

Frituur ’t Bergske
Frituur ’t Bergske begon 36 jaar geleden. Foto: Dirk Vertommen

“Mensen blijven frietjes eten”

“De frituursector is wel een heel stabiele sector”, klinkt het. “Wat de omstandigheden ook zijn, de mensen blijven frietjes eten. Dat is niet anders dan toen ik er 36 jaar geleden mee begon. Zelfs tijdens de coronacrisis mochten we openblijven. Dat toont aan hoe belangrijk de frituren voor de mensen zijn. Al is niet alles hetzelfde als vroeger. We sluiten nu bijvoorbeeld veel sneller, omdat de mensen niet meer zo laat om frietjes komen. Zeker in de week. Dat is een algemene trend in de maatschappij, want ook de cafés gaan nu veel vroeger dicht.”

De meeste klanten van ’t Bergske zijn intussen op de hoogte en reageren teleurgesteld op het nieuws. “Ik ga het contact met de mensen dan ook zeker missen, want het is een heel volkse wijk”, zegt Rudi. “Maar er waren nog andere voordelen aan de job als friturist. Ik kon alle dagen uitslapen, woonde vlak boven mijn werk en als zelfstandige kon ik zelf kiezen wanneer en hoe vaak ik met vakantie ging. Maar het was ook hard werken, en dus kies ik er nu voor om met pensioen te gaan. Het is mooi geweest.”