galapagos

Galapagos rondt overdracht van Jyseleca aan Italiaans bedrijf af

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos heeft de transactie afgerond om zijn medicijn Jyseleca (filgotinib) over te dragen aan het Italiaanse farmabedrijf Alfasigma. Dat meldt het in een persbericht.

De twee bedrijven ondertekenden eind oktober een intentieverklaring over de overdracht, begin januari werd een akkoord ondertekend. Nu meldt Galapagos dat de transactie is afgerond.

"400 posities in veertien landen" 

"Met de voltooiing van de transactie worden ongeveer 400 Galapagos-posities in 14 Europese landen overgedragen aan Alfasigma om de bedrijfscontinuïteit en blijvende toegang tot het geneesmiddel voor patiënten te ondersteunen", aldus Galapagos. Eerder was ook al aangekondigd dat Michele Manto, voormalig Chief Commercial Officer van Galapagos, Alfasigma vervoegt.

Lees ook: Mechels bedrijf wil leukemie en zeldzame vorm van lymfeklierkanker bestrijden

Galapagos zal voor de overdracht van Jyseleca, een middel om reumatoïde artritis te behandelen, een vooruitbetaling van 50 miljoen euro ontvangen, net als potentiële mijlpaalbetalingen van in totaal 120 miljoen euro en royalty's op de Europese verkopen. Galapagos zal tegen juni 2025 dan weer tot 40 miljoen bijdragen aan Alfasigma voor aan Jyseleca gerelateerde ontwikkelingsactiviteiten. Het Mechelse bedrijf hoopt met de verkoop bovendien substantiële besparingen tussen 150 en 200 miljoen te realiseren.

"Waarde creëren om patiënten te voorzien van geneesmiddelen" 

"Galapagos gaat verder met meer focus en middelen om te investeren in onze belangrijkste technologieplatformen en strategische therapeutische gebieden. We zullen deze gelegenheid benutten om waarde te creëren in onze pijplijn met als doel om patiënten over de hele wereld te voorzien van baanbrekende geneesmiddelen", zegt CEO en voorzitter Paul Stoffels in het persbericht.

Lees ook: Trends roept drie Mechelse bedrijven uit tot ‘Trends Gazellen Ambassadeurs 2023’ voor provincie Antwerpen

In augustus kondigde Galapagos al aan zijn verkoopprognose voor het medicijn te verlagen en de "strategische opties" te bekijken voor het middel. Jyseleca is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie, Groot-Brittannië en Japan, maar niet voor de VS. In oktober kwam dan het nieuws dat een intentieverklaring werd ondertekend voor de overdracht aan Alfasigma.