Galapagos start drie studies bij reumapatiënten

galapagos1Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos NV kondigt de start aan van het FINCH Fase 3 programma waarin de werkzaamheid en veiligheid van het geneesmiddel-in-ontwikkeling filgotinib worden onderzocht bij reumapatiënten. De studie omvat zowel patiënten in het beginstadium van reuma, als patiënten die al eerder biologische reumamedicijnen hebben gebruikt.

Het FINCH programma omvat drie studies met filgotinib. FINCH 1 is een gerandomiseerde, 52-weekse studie in combinatie met methotrexaat (MTX) in 1650 patiënten die onvoldoende respons tonen op MTX.

FINCH 2 is een 24-weken, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie in 423 patiënten die al reumamedicijnen (cDMARD) gebruiken, en onvoldoende respons vertonen op een biologische behandeling.

FINCH 3 is een gerandomiseerde, 52-weekse studie in 1200 MTX-naïeve patiënten waarin filgotinib zowel als monotherapie, als in combinatie met MTX, wordt onderzocht.

"Het FINCH programma, geleid door onze samenwerkingspartner Gilead Sciences Inc., is zo ontworpen dat het een uitgebreide wereldwijde evaluatie mogelijk maakt van eenmaal daags de toediening van 100 mg en 200 mg filgotinib bij patiënten in de beginstadia van reuma tot en met patiënten die resistent zijn voor biologische reumamedicijnen", zegt Piet Wigerinck, Chief Scientific Officer van Galapagos. "Voorbereidingen voor de start van studies met filgotinib in de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa in het vierde kwartaal van dit jaar zijn in volle gang."

De uitvoering van het FINCH programma in reuma begint in de Verenigde Staten en Europa, andere regio’s zullen volgen.

Filgotinib is een medicijn in ontwikkeling; de veiligheid en werkzaamheid zijn nog niet definitief vastgesteld.