Pfizer Puurs Foto: Joris Herregods

Gedopeerd Pfizer verwacht tot derde minder omzet in 2023

PUURS - Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer, dat een grote vestiging heeft in het Mechelse Puurs, heeft een recordjaar achter de rug. Zijn coronavaccin en het covidgeneesmiddel paxlovid dopeerden opnieuw de omzet. Maar dit jaar, zo waarschuwt het bedrijf, zullen de inkomsten tot een derde lager uitvallen.

Pfizer zette in 2022 een ongeziene omzet van 100,3 miljard dollar (92,3 miljard euro) in de boeken. Het gaat om een stijging met bijna een kwart in vergelijking met 2021, wegens de coronapandemie ook al een recordjaar. Onder de streep bleef met 31,4 miljard dollar 43 procent meer nettowinst over.

Voor 2023 stelt Pfizer een omzet tussen de 67 miljard en 71 miljard dollar in het vooruitzicht. De daling is volledig toe te schrijven aan de slinkende vraag naar zijn coronavaccin en paxlovid. Zonder COVID-19-producten rekent Pfizer op een groei van 7 tot 9 procent.

Pfizer beschikt over een grote vestiging in Puurs, waar onder andere het coronavaccin wordt gemaakt. Sinds de pandemie groeide het aantal werknemers er van 2.800 naar 4.500. In december kondigde de farmareus nog een investering aan van 1,2 miljard euro in de site, die over drie jaar 250 nieuwe jobs zou opleveren.