Nieuws Mechelen Gemeente Willebroek voert horecavignet in, SMOKT ontvangt het eerste

Gemeente Willebroek voert horecavignet in, SMOKT ontvangt het eerste

Gemeente Willebroek voert horecavignet in, SMOKT ontvangt het eerste

WILLEBROEK – De gemeente Willebroek reikte woensdag het eerste horecavignet uit aan SMOKT op het August Van Landeghemplein in Willebroek. Het vignet moet aan bezoekers duidelijk maken welke horecazaken volledig in orde zijn op het vlak van hygiëne, veiligheid en andere aspecten. Tegen eind 2023 wil de gemeente 80% van alle horecazaken aanschrijven, controleren en eventueel in regel stellen om hen daarna een horecavignet toe te kennen.

De gemeente wil naar eigen zeggen inzetten op een bruisende, kwaliteitsvolle en veilige horeca. Omdat er in het verleden bij een beperkt aantal zaken al wel eens problemen waren met enkele van die aspecten wordt het horecavignet ingevoerd. Dat moet – ook naar de klanten toe – duidelijk maken welke zaken volledig reglementair zijn.

“In de horecazaken die volledig in orde zijn zal je een horecavignet terugvinden. Het is een garantielabel voor de klanten dat aan alle verplichtingen op het vlak van algemene veiligheid, administratie, hygiëne als voedselveiligheid voldaan is. Daarom dat bijvoorbeeld ook de logo’s van brandweer en politie op het vignet staan”, legt burgemeester Eddy Bevers (N-VA) uit.“Intussen zijn er al verschillende zaken goedgekeurd. We streven ernaar om tegen eind 2023 zeker 80% van alle horecazaken te hebben gecontroleerd en te voorzien van een horecavignet.”

De burgemeester ontkent niet dat horecazaken die niet betrouwbaar zijn, op die manier ook sneller opgemerkt zullen worden. Ook voor de veiligheids- en ordediensten werkt dat vlotter. Zij moeten niet meer op zoek gaan naar vergunningen. Het horecavignet wordt verplicht voor alle zaken in groot-Willebroek en blijft geldig zolang de horecavergunning loopt. “Horecazaken die niet in orde zijn zullen de tijd krijgen om alles in regel te krijgen. We willen inzetten op kwaliteit.”

 

Restaurant SMOKT plakte het vignet meteen op de deur van hun zaak — © Ward Bosmans

Geen extra administratie

Volgens de burgemeester een van de weinige, zo niet de enige gemeente die zo’n horecavignet invoert. “Het vergemakkelijkt de werking van de controlerende diensten. Op die manier zien we beter het bos door de bomen. Een vignet zal alleen uitgereikt worden als een zaak met alles in orde is. Voor de horecazaken zelf verandert er niets. Wanneer we hen nu melden dat alle vergunningen in orde zijn, krijgen ze er gewoon automatisch een horecavignet bij.”

Bjorn Van den Eede en Lauren Op de Beeck, beiden uitbaters van SMOKT en De Poutrel vinden de invoering van het horecavignet een goede zaak. “Als er controle komt, dan komen die meestal ongelegen. Door het vignet dat aan de deur hangt weten ze nu dat we in orde zijn en moeten wij niet meer gaan zoeken naar attesten of vergunningen. Het zal de horecazaken stimuleren om met alles in orde te zijn. Het vignet is een leuke beloning.”

SMOKT kreeg woensdag het eerste vignet uitgereikt. Bjorn en Lauren plakten het meteen op de deur van hun zaak.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.