Nieuws Mechelen Gernée was topper op Open Bedrijvendag

Gernée was topper op Open Bedrijvendag

Gernée was topper op Open Bedrijvendag

Siergrassenkwekerij Gernée in Sint-Katelijne-Waver was één van de toppers tijdens Open Bedrijvendag. Bijna 1.900 belangstellenden brachten een bezoek aan het groeibedrijf.

Zes miljoen planten produceert deze kwekerij per jaar: meer dan 400 verschillende grassen en 250 vaste planten en bodembedekkers. Zaakvoerder Gert Genée was al van kleinsaf bezig met het vermeerderen en verkopen van planten, Na de tuinbouwschool en een lerarenopleiding land- en tuinbouw gaf hij eerst een paar jaar les, maar kweekte tegelijkertijd ook al vaste planten, dahlia’s, groenten en viooltjes. In 2000 startte hij met het kweken van siergrassen, en vanaf 2007 ging hij zich voltijds bezighouden met de kwekerij.

“Intussen is ons bedrijf 7 hectare groot, met 6 hectare containervelden in open lucht en 1 hectare serre die we hebben overgenomen van een tomatenproducent”, zegt Gert Gernée. “Dankzij die serre kunnen we vroeger met ons seizoen starten. We kunnen in februari al beginnen inpotten en die vroege planten zijn trekkers voor de rest van ons assortiment.”

Momenteel wordt gefocust op een heel breed assortiment van siergrassen. “We volgen continu de nieuwe ontwikkelingen op de markt. Van alle nieuwkomers zetten we 500 stuks op. We evalueren dan of we ze in productie houden of niet. Als ze niet geschikt zijn voor ons klimaat of veel pesticiden vergen, maken ze weinig kans.”

Investering

Van sommige soorten zijn tot 250.000 stuks beschikbaar, en allemaal in potmaat P9. Om de miljoenen planten zo kort mogelijk bij de leverdatum in te potten, werd geïnvesteerd in een nieuwe verpotmachine. “Die kan tot 100.000 planten per dag verpotten, wat meer dan een verdubbeling is in vergelijking met de vorige machine.”

Ongeveer 70% van de productie van Siergrassenkwekerij Gernée is bestemd voor de export: 60% naar Nederland, 5% naar Duitsand, 4% naar Frankrijk en 1% naar Italië. “We blijven uitbreiden, en dan komen er ook mogelijkheden om te leveren in bijvoorbeeld Polen en Scandinavië.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.