Nieuws Mechelen Giovanni Daems laat machine volautomatisch diamanten zetten

Giovanni Daems laat machine volautomatisch diamanten zetten

Giovanni Daems laat machine volautomatisch diamanten zetten

KESSEL – Daems Giovanni bvba uit Kessel heeft een volautomatische diamantzettingsmachine ontwikkeld. Met deze machine kunnen juwelen 15 tot 20 keer sneller bezet worden met diamant dan met de hand.

Deze week is de Antwerpse diamantsector aanwezig op de China International Import Expo. Tijdens deze beurs wordt de automatische zettingsmachine voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld.  Voor Daems Giovanni bvba is het een primeur. Het bedrijf ontwikkelde de voorbije jaren tal van machines die de processen in de diamant- en juwelenindustrie automatiseren, maar die machines werden nooit eerder op deze manier aan de wereld getoond.

Giovanni Daems ontwikkelde onder meer een sorteermachine, een poliermachine, een machine die de kwaliteitscontrole automatiseert en nu dus ook een zettingsmachine.

“Juwelen maken, is een zeer precies en tijdsintensief werk”, aldus Giovanni Daems. “Daarom gebeurt dit tegenwoordig vooral in lageloonlanden, waar het stukloon voor dit arbeidsintensieve werk een pak lager ligt. Na heel wat research en bijsturen van eerste ontwikkelingen zijn we erin geslaagd een machine te ontwikkelen die alle soorten juwelen volledig automatisch kan vervaardigen en bezetten met diamant.”

Elke steen die gezet wordt door de gepatenteerde zettingsmachine, staat 100% juist en de kwaliteit is even goed of zelfs beter dan bij manueel gezette stenen. De machine kan diamanten zetten die variëren van 0,5 tot 6 mm en zet tot 12 verschillende maten in één juweel.

Meer en sneller

De machine werkt 15 tot 20 keer zo snel als de meest geroutineerde diamantzetter en kan 24/7 werken. Waar een ervaren diamantzetter zo’n 90.000 à 120.000 diamanten in een juweel kan zeten op jaarbasis, kan de machine gemakkelijk 1,5 miljoen diamanten zetten. Hierdoor verloopt het proces niet alleen een pak sneller, maar ook veel kostenefficiënter.

Ari Epstein, ceo van Antwerp World Diamond Center (AWDC): “Dankzij dit soort innovaties slaagt Antwerpen erin om al meer dan 570 jaar onafgebroken wereldleider te blijven in deze uiterst competitieve sector. Als koepelorganisatie zijn we dan ook zeer trots dat bedrijven zoals Giovanni Daems bvba erin slagen onze sector te blijven vernieuwen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.