Xeikon Foto: BELGA

Grafisch bedrijf Xeikon uit Lier wil reorganiseren: 85 banen bedreigd

De directie van het grafisch bedrijf Xeikon uit Lier heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie tot reorganisatie aangekondigd. De jobs van 85 medewerkers zijn bedreigd, van wie 53 in België. Dat heeft Xeikon vrijdag bekendgemaakt. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 400 werknemers.

“Een daling van de verkopen, een verandering in consumentengedrag, de stijgende energieprijzen en de hoge lonen hebben druk gelegd op het voortbestaan van de onderneming”, zo luidt het in een persbericht. Een reorganisatie is volgens de directie nodig om de toekomst veilig te stellen.

De wet-Renault wordt geactiveerd. Die start met een informatie- en consultatiefase, waarbij de vakbonden vragen kunnen stellen en alternatieven kunnen voorstellen voor de geplande reorganisatie en het aangekondigde jobverlies.

Het bedrijf zegt onder meer verschillende afdelingen te willen samenvoegen. Het is ook van plan om “niet rendabele projecten en activiteiten in de toekomst stop te zetten of af te bouwen”.

Xeikon, dat digitale drukpersen ontwerpt, ontwikkelt en levert, maakt deel uit van de in het Groothertogdom Luxemburg gevestigde Flint Group. Die telt zowat 5.500 medewerkers.