bio-economiemarkt 3D-printatelier Kreate3D is een van de standhouders op de markt. Het bedrijf maakt onder meer designlampen. — © Dirk Vertommen

Hergebruik van natuurlijke materialen staat centraal tijdens eerste bio-economiemarkt

Op donderdag 25 april organiseren de stad Mechelen en de partners van de circulaire hub de eerste editie van de bio-economiemarkt. Die markt brengt ondernemers die natuurlijke materialen hergebruiken voor nieuwe producten of diensten samen. Zo kunnen ze contacten leggen en ideeën opdoen.

“Tijdens de eerste bio-economiemarkt stellen zo’n veertien standhouders hun producten voor”, zegt schepen van Duurzaamheid Patrick Princen (Voor Mechelen). “Die producten leggen de focus op hernieuwbare grondstoffen afkomstig uit planten, dieren en andere organismen. Die bio-economie gaat hand in hand met de circulaire economie. De markt is voor duurzame ondernemers dan ook het moment om elkaar te ontmoeten en te inspireren.”

De vier hoofdthema’s van de bio-economiemarkt zijn voeding, bouw, interieurontwerp en mode. Naast de standhouders zijn ook VLAIO en de Circulaire Hub regio Mechelen aanwezig voor tips en informatie. “Zo kunnen ondernemers met een productidee misschien wel de geknipte partner vinden om mee samen te werken, of zien bedrijven die af willen van hun organisch afval het potentieel van een nieuw biogebaseerd product”, aldus Princen.

Overschotten hergebruiken
“Het is fantastisch om te zien hoe we van natuurlijke en gebruikte grondstoffen waardevolle, nieuwe producten kunnen maken”, zegt de schepen. “Denk bijvoorbeeld aan oesterzwammen op koffiegruis, meubels uit recuperatiehout, een kookpan uit lokale wol en nieuw textiel dat gemaakt wordt met reststoffen. We zijn blij dat we, met de steun van de Europese Unie, alle initiatieven kunnen samen brengen om zo nog meer overschotten te hergebruiken in plaats van te verspillen.”

De bio-economiemarkt vindt plaats op donderdag 25 april van 12.45 uur tot 17 uur in de circulaire hub van 28Rond in de Werfheide 2 in Mechelen. Een dag later vindt in Lamot ook een groot klimaatcongres plaats voor professionals uit verschillende sectoren.