brouwerij het anker

Het Anker is industrieel erfgoed

In Leuven zijn de eerste Europese Industriana-labels uitgereikt. Dit label is een (h)erkenningsteken met QR-code dat uitgereikt wordt aan voorbeeldige sites, musea en initiatieven op het vlak van behoud en ontsluiting van industrieel en technisch erfgoed. Tot de eerste 22 Belgische labels, waarvan maar liefst 17 in Vlaanderen, behoort ook de Mechelse brouwerij Het Anker.

Brouwerij Het Anker vindt zijn oorsprong in de 15e eeuw. Op de huidige site van de brouwerij bezat het begijnhof toen een belangrijk Krankenhuis. De begijnen waren hier vooral bezig met ziekenzorg en het donkere bier dat ze brouwden, diende in eerste instantie als ziekenrantsoen voor de patiënten. Sindsdien is er altijd brouwactiviteit geweest op de site. In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij. Het Anker wordt dan omgebouwd tot een moderne brouwerij met stoomketel.

In 1990 neemt Charles Leclef als vijfde generatie de brouwerij over en wordt het geheel van gebouwen en materialen gerestaureerd en vernieuwd. Er worden een 3-sterren hotel en een brasserie binnen de muren van de brouwerij geopend en rondleidingen opgestart om het rijke erfgoed open te stellen voor publiek.

Voor de Industriana-labels konden initiatiefnemers uit heel Europa een kandidatuur indienen rond drie thema's: textiel, kleiverwerking en traditioneel gefermenteerde en gedistilleerde dranken. Brouwerij Het Anker en de andere geselecteerde initiatieven zullen deel uitmaken van het Industriana-netwerk, met bijbehorende apps en kaarten op internet. Voorbijgangers en belangstellenden kunnen dankzij de QR-code via hun smartphone ter plaatse informatie opvragen over de sites en hun geschiedenis. Na de testfase zal het project vanaf de zomer ook naar andere landen worden uitgebreid.