Tarik Meubhi Foto's: Joris Herregods

Het Zilveratelier uit Puurs ontvangt Handmade in Belgium-label van Unizo

Het verhaal van Het Zilveratelier is het verhaal van goudsmid Tarik Meubhi (43). De gewezen IT’er zei drie jaar geleden de computerwereld vaarwel en volgde zijn passie: juwelen ontwerpen. “Natuurlijk valt er meer geld te verdienen in de IT-sector, maar ik ben mijn hart gevolgd. Ik doe een job waar ik mijn creativiteit in kwijt kan.” Die passie straalt af op zijn juwelen en dus beloonde Unizo Tarik onlangs met het Handmade in Belgium-label van Unizo.

“Ik voelde mij niet goed meer in mijn job als IT’er”, zegt Tarik. “Als mijn werk gedaan was moest ik nog beginnen te studeren om mee te zijn met de nieuwste evoluties in de snel veranderende informaticawereld. Ongeveer tien jaar geleden heb ik mij ingeschreven voor een opleiding tot goudsmid bij Syntra. Ik wilde een hobby waarin ik mijn creativiteit kwijt kon.”

Het beviel hem zo hard dat hij wat later thuis een atelier inrichtte en dingen begon te maken voor vrienden en familie. “Bij Syntra leerde ik de basisvaardigheden. Daarna bekwaamde ik mezelf in een aantal technieken. Je leert dit vak vooral al doende. Ik werk uitsluitend met vol goud en puur zilver. Ik ben geen laagjesman die alles gaat vergulden.”

 

Tarik Meubhi
Tarik in zijn atelier. Foto: Joris Herregods

Tarik dacht er lang over na voor hij uiteindelijk besloot om professioneel juwelenontwerper en goudsmid te worden. “Ook voor mij was de coronacrisis een bezinningsmoment. Ik kreeg wel wat positieve feedback op mijn werk en uiteindelijk vond ik dit leegstaand pand in de Hoogstraat in Puurs. Het was ideaal om te starten. Niet te groot en plaats voor een atelier. In eerste instantie probeerde ik het halftijds en combineerde ik het nog met mijn werk. Die combinatie was niet ideaal en dus waagde ik de sprong. Ondertussen ben ik twee jaar voltijds bezig als goudsmid. In Puurs ben ik een van de enige goudsmeden met een winkel. Tegenwoordig combineer ik de winkel met mijn ‘job’ als huisman. Dit geeft mij voldoening. Zeker de trouwjuwelen vind ik tof om te doen. Het is een eer om die te mogen ontwerpen voor een koppel.”

 

Tarik Meubhi
“Klanten vragen soms om oude juwelen te smelten en er iets nieuws van te maken.” Foto: Joris Herregods

Sinds Tarik een winkel heeft in het centrum van Puurs volgden ook de klanten. Hij probeert budgetvriendelijke juwelen te maken. Een mooie zilveren ring kun je al kopen vanaf 60 euro. “Ik ben wellicht niet commercieel genoeg, maar ik wil kwaliteit voor iedereen toegankelijk houden. Wat de populairste dingen zijn? Steeds meer mensen vragen mij om een persoonlijk ontwerp te maken voor hen. Ik luister dan eerst goed naar wat ze willen en wat hun interesses zijn en daarna ga ik aan de slag. Wat ook veel voorkomt is de vraag om oude juwelen die mensen bijvoorbeeld in handen kregen door een erfenis te smelten. Van dat soort opdrachten houd ik.”

 

Tarik Meubhi
Tarik kreeg het HIB-label. Foto: Joris Herregods

Tarik laat zich ook graag inspireren door de natuur. “Ik gebruik graag takjes of schors waarvan ik dan met de verloren wastechniek een afdruk maak. De structuur van de schors die je dan verkrijgt kan ik terug laten komen op een juweel. Zo heb ik bijvoorbeeld oorbellen gemaakt op basis van het dopje van een eikel. Ook herinneringsjuwelen waarbij assen van een overledene worden verwerkt zijn populair.”

Internationaal

De klanten van het Zilveratelier komen niet alleen uit de regio Klein-Brabant, maar zelfs uit Nederland. Tarik is sterk aanwezig op sociale media en zo vinden ook klanten uit het buitenland de weg naar het Zilveratelier. “Sommigen bestellen online, maar anderen komen helemaal tot in Puurs om de juwelen te zien.”

Het Zilveratelier
Hangertjes met de vingerafdruk of de assen van een overledene en ringen. Foto’s: Joris Herregods

Wat het meest bijzondere is dat hij al gemaakt heeft? “Dat is een moeilijke vraag. Wat mij zeker is bijgebleven is een mevrouw die oud goud had. Ze vroeg mij om het te versmelten en er een aantal nieuwe juwelen van te maken voor alle vrouwelijke familieleden. Ik heb ook al eens de vingerafdruk en een gravure van een handschrift van een overleden partner verwerkt in een juweel. Die herinneringsjuwelen worden steeds populairder. Ik heb ook klassieke assenkokertjes, maar ik geef er dan mijn eigen draai aan. Ik vind dat zo’n juweel ook mooi mag zijn.”

Wat tegenwoordig ook in is, zijn juweeltjes waar moedermelk in zit. “De moedermelk wordt dan gedroogd en het poeder wordt verwerkt in het juweel of in een venstertje uit hars. Het liefst werk ik met zilver. Ook dat is weer niet erg commercieel want je moet natuurlijk meer verkopen om dezelfde winst te maken. Maar ik vind zilver leuk omdat het mee leeft met de drager.”

 

Tarik Meubhi
Tarik. Foto: Joris Herregods

Handmade in Belgium

Onlangs kreeg Tarik uit handen van Unizo het Handmade in Belgium-label, of kortweg HIB-label. Het is een jaarlijks vernieuwbaar ambassadeurslabel ontwikkeld door Unizo. Met het HIB-label wil Unizo de makers van authentieke en ambachtelijke Belgische kwaliteitsproducten in de kijker zetten. “Voor ik het label kon krijgen moest ik hier eerst voltijds als zelfstandige mee bezig zijn. Ieder object moet voor minimum 75% handwerk zijn en je mag geen massaproductie doen. Een jury is dan komen kijken in mijn atelier en enkele weken geleden kreeg ik het goede nieuws. Natuurlijk ben ik best trots op het label. Het is een bevestiging van mijn vakmanschap, want zelf ben ik nogal onzeker. Het is het resultaat van veel proberen en een paar keer tegen de muur lopen. Je moet ook een beetje met je klanten kunnen omgaan. Ik heb het HIB-logo net in mijn vitrine gezet. “

Toekomst

Tarik verkoopt in zijn winkel ook juwelen van andere ontwerpers. “Dat zie ik als de toekomst: een platform van verschillende ontwerpers die elk hun eigen specialiteit hebben en samenwerken. Zelf ben ik nog steeds op zoek naar wat ik liefst ontwerp. Ik ben er ook nog steeds niet van overtuigd of ik hier wel van kan leven. Het is nog zoeken. Gelukkig zorgt mijn vrouw met haar job voor de financiële zekerheid. Wat wel zeker is, is dat ik niet meer terugkeer naar de IT.”

Het Zilveratelier in de Hoogstraat 23 in Puurs is open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 12.30u en van 13.30 tot 17u of na afspraak.