Ijsbaanuitbater Leo Verbeeck Ijsbaanuitbater Leo Verbeeck. Foto: Joren De Weerdt.

IJsbaanuitbater Leo Verbeeck (62) begint vrijdag aan laatste schaatsseizoen: eigenaars beraden zich over toekomst Die Swaene

Nog een laatste keer opent Leo Verbeeck (62), uitbater van Kunstijsbaan Die Swaene in Heist-op-den-Berg, op vrijdag 22 september een nieuw schaatsseizoen. Na een carrière van meer dan drie decennia bij Die Swaene gaat hij volgend jaar met pensioen. Wat er na hem volgt, ligt nog niet vast. De eigenaars bekijken de toekomstmogelijkheden.

 

De uitbating van ijsbaan Die Swaene is al zo’n vijftien jaar in handen van exploitant Leo Verbeeck. Tijdens het seizoen 88-89 begon hij er te werken als ober in de cafetaria. “Dat deed ik enkele jaren, tot ik de winkel van de ijsbaan overnam”, vertelt hij. “Nadien werd ik uitbater van de ijsbaan zelf. Volgend jaar word ik 63 jaar. In feite mocht ik dit jaar al met pensioen. Ik doe er dus nog een extra jaartje bij, maar ooit komt er wel echt een tijd van stoppen.”

De ijsbaan won volgens Leo de voorbije jaren weer aan populariteit. Al sinds mensenheugenis wordt er gediscoschaatst. Er vinden ook geregeld gesmaakte activiteiten plaats, zoals Halloween on Ice of een bar tijdens de eindejaarsperiode. “Ik laat iets achter dat goed marcheert”, stelt Leo. “Natuurlijk is dat met wat pijn in het hart. Ik heb hier meer dan de helft van mijn leven gespendeerd, dag en nacht. Ik ben me nu al wel zo’n halfjaar aan het voorbereiden op dit afscheid.”

(De tekst gaat verder onder de foto)

De ijsbaan in aanbouw. De eerste schaatsers waagden er zich er in december 1972 op het ijs. Foto: rr

Geruchten

Voor een zwart gat na de schaatsbaan heeft de uitbater geen schrik. “Ik heb mijn kinderen en kleinkinderen”, zegt hij. “Over verveling maak ik me dus geen zorgen. Vanaf volgend jaar ga ik tijd inhalen die ik vroeger nooit heb gehad. Mocht iedereen trouwens even lang blijven werken, dan blijft de economie goed draaien”, voegt hij er met een knipoog aan toe. Vorig jaar vierde de Heistse ijsbaan nog haar vijftigste verjaardag. Op zaterdag 2 december 1972 bonden de eerste bezoekers er hun schoverdijnen aan. Naast een attractie voor Heistenaars en bezoekers van buitenaf is de ijsbaan ook de thuisbasis van ijshockeyclub Olympia Heist en een referentiepunt voor bezoekers van de gemeente. Met het afscheid van Leo gaan ook tal van geruchten gepaard over het voortbestaan van Die Swaene.

(De tekst gaat verder onder de foto)

De ijsbaan na de heropening tijdens Covid in 2020. Foto: Joren De Weerdt

Verdiend pensioen

In de wandelgangen gaat het gerucht al langer dat de ijsbaan zou plaatsruimen voor een verkaveling, maar dat blijft voorlopig een gerucht. “We beraden ons over de toekomst van de ijsbaan en bekijken de mogelijkheden”, laten de eigenaars in een kort statement weten. “Leo Verbeeck begint aan zijn laatste seizoen om daarna van een verdiend pensioen te genieten. Volgens jarenlange traditie opent de ijsbaan op 22 september voor een nieuw seizoen schaatsplezier.”

Intussen krijgt Leo al vanuit verschillende hoeken felicitaties met zijn aankomend pensioen. “Mensen vinden het spijtig, maar ze begrijpen het”, zegt hij. “‘Je hebt het lang genoeg gedaan’, zeggen ze. Ergens moet het stoppen, maar ik ga nog wel een seizoen lang alles geven. Dat doe ik in principe trouwens altijd. Er verandert dus niks. We zetten vrijdagavond van 19 tot 22u meteen de discobar aan voor de jonge soort. Volgende week begint het hockeyseizoen.”