Tatjana Jovanovic, Jou Verschooten, Kathleen De Vlieger en Johan Joostens. Foto: Chris Van Rompaey. Tatjana Jovanovic, Jou Verschooten, Kathleen De Vlieger en Johan Joostens. Foto: Chris Van Rompaey.

IJsverkopers uit Buggenhout nemen bekende Crèmerie Jerome in Lier over

Kathleen De Vlieger (39) en haar partner Jou Verschooten (30) zijn de nieuwe zaakvoerders van Crèmerie Jerome in de Frederik Peltzerstraat in Lier. Zij volgen Johan Joostens (56) en Tatjana Jovanovic (56) en beloven het bijna negentig jaar oude ijsjesrecept trouw te zullen blijven volgen.

De nieuwe uitbaters van Crèmerie Jerome begeven zich niet op onbekend terrein. “Ik rij in de regio Buggenhout al acht jaar met een ijstriporteur rond met ijs dat mijn broer maakt. Ik doe ook markten en verzorg feesten. Een tijdje nadat ik Jou leerde kennen, doet hij mee de markten met mij, maar hij heeft ook ervaring in restaurantkeukens”, vertelt Kathleen De Vlieger.

Na veertien jaar verlaten Johan Joostens en Tatjana Jovanovic dus Crèmerie Jerome. “Toen Tatjana’s neef, die onze patissier is, te kennen gaf dat hij wilde stoppen, hebben we enkele mogelijkheden bekeken. Eén optie was om ons ijssalon over te geven. In alle discretie, via een agent, zijn we op zoek gegaan naar kandidaat-overnemers. Ongelooflijk snel reageerden Kathleen en Jou. We hebben hen de voorbije maanden persoonlijk begeleid bij de overname. Aan het specifieke concept en het authentieke karakter zal uiteraard niet geraakt worden”, benadrukt Johan.

“Ik heb dit veertien jaar lang zeer graag gedaan”, stelt Tatjana. Ik creëerde ook geregeld nieuwe ijsjes, zoals het Lierse Vlaaikensijs. Ik heb hier echt een heel mooie tijd gehad, maar nu is het tijd voor iets anders.”

Crèmerie Jerome is een bekende naam in Lier en omgeving. Het ijssalon bestaat dan ook al sinds 1936. “Mijn moeder Anna Verhulsel opende toen een snoepwinkeltje naast cinema Rubens”, vertelde Angèle Verschooren, die enkele jaren geleden overleed, eerder in Gazet van Antwerpen. “Het merendeel van haar klanten waren dus bioscoopbezoekers die voor de film en tijdens de pauze allerlei zoetigheid kwamen kopen. Later begon moeder ook fruit te verkopen. Mijn vader Jerome Verschooren bleef al die tijd als kleermaker aan de slag.”

Nog voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was het fruit - en snoepwinkeltje van Anna Verhulsel tot Crèmerie Jerome omgevormd. “Mijn vader had namelijk bij familie in Andenne een recept voor roomijs ontdekt. Hij bracht het mee naar Lier en verfijnde het. Hij draaide het roomijs met de hand en gebruikte daarvoor grote blokken ijs die hij met de fiets op de grens met Emblem (Ranst) ging halen”, herinnerde Angèle zich.

Angèle en haar echtgenoot Martin Van de Velde namen de ijssalon in de jaren vijftig over. Zij werden in 1991 opgevolgd door Johan Rens en zijn echtgenote Else Massei. Die gaven op hun beurt eind 2009 Crèmerie Jerome over aan Tatjana Jovanovic. Door de jaren heen breidde de zaak steeds verder uit.