Nieuws Mechelen Imeldaziekenhuis innoveert met 3D-bril

Imeldaziekenhuis innoveert met 3D-bril

Imeldaziekenhuis innoveert met 3D-bril

BONHEIDEN – Donderdag vond voor de eerste keer in Vlaanderen een operatie plaats waarbij 3D-visualisatie gebruikt werd. Deze operatie was via ‘live teaching’ mondiaal via het internet te volgen.

Collega-chirurgen en andere geïnteresseerden konden de operatie rechtstreeks volgen. Buiten het Luikse ziekenhuis CHC, werd het nog nooit eerder gedaan in België. De headset laat toe digitale 3D-objecten in de fysieke werkelijkheid te plaatsen en in realtime samen te werken met andere chirurgen.

De zogenaamde HoloLens is een draadloze, holografische mixed reality headset die het mogelijk maakt een hologram te creëren dat zich aanpast aan de fysieke omgeving. Dit hologram kan door de gebruikers op een heel natuurlijke wijze vastgepakt en bewogen worden. Maar daarnaast houdt men ook een duidelijk zicht op de fysieke omgeving.

Dokter Tim Tollens, algemeen en abdominaal chirurg in het Imeldaziekenhuis, voerde een complexe littekenbreukoperatie uit met behulp van de headset. Hierbij werd de hele ingreep live gestreamd op het internet en kon men wereldwijd als professional door de ogen van dokter Tollens de operatie mee volgen. Daarbij konden live vragen gesteld en beantwoord worden. Het medisch dossier werd geraadpleegd zonder zich te verplaatsen. Daarnaast werd een anatomisch 3D-model geconsulteerd waarbij de chirurg binnen het lichaam van zijn patiënt kan wandelen. Dit alles laat toe de strategie van een ingreep nog veel beter en accurater uit te voeren.

“Het is ongelooflijk hoeveel toepassingen de HoloLens heeft,” zegt dokter Tim Tollens. “Wij staan nog maar aan het begin van deze technologische revolutie en naarmate meer applicaties ontwikkeld zullen worden, zullen de toepassingsmogelijkheden ervan nog meer uitbreiden. Bijkomend voordeel van het gebruik van de HoloLens is het feit dat alles ‘hands free’ kan gebeuren. Je hoeft geen computer meer aan te raken om te interageren met de software. Ook kan de bril bestuurd worden met de stem. Het toestel herkent standaard commando’s en negeert achtergrondgeluiden. De mogelijkheid bestaat zelfs om aangepaste commando’s te creëren.”

Philip Rijkers, hoofdarts Imeldaziekenhuis, ziet nog andere voordelen. “In deze coronatijden kan de HoloLens soelaas bieden. Wanneer één zorgverstrekker zich in de besmette zone bevindt, kan die door middel van zo’n mixed reality headset bijgestaan worden door andere artsen en verpleegkundigen die niet in de besmette zone staan. Zo worden minder zorgverstrekkers blootgesteld aan het virus.

Reageer op dit bericht

Sector
    Onderneming

    Gerelateerde berichten

    Veel gelezen in deze regio

    Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

    Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.